NASA heeft het testprogramma met de autonome lander Morpheus succesvol afgerond. Na een korte vlucht selecteerde het apparaat zelf zijn landingsplaats.



De Morpheus is een testplatform dat autonoom verticaal moet opstijgen en landen, en bij dat laatste zelf kiest voor een geschikte ondergrond.  Het is de bedoeling dat de lander wordt ingezet bij een nieuwe vlucht naar de maan of een ander hemellichaam.

Het testprogramma loopt al langere tijd en kende nogal wat tegenslagen. In de zomer van 2012 vloog het in brand, pas een jaar later verliep de vlucht voor het eerst ongeschonden. De laatste testvlucht eind vorige maand verliep vlekkeloos, waarbij de lander zelf zijn landingspositie uitkoos, op basis van het reliëf van de ondergrond. De Morpheus is daartoe uitgerust met onder andere lidar-radar, laserhoogtemeter en beeldsensoren. Zo moet worden voorkomen dat de lander op de rand van een krater terecht komt of op een steile helling.

De lander gebruik vloeibaar methaan en zuurstof als brandstof, genoeg voor een brandtijd van een kleine twintig minuten.

 


 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.