Een van de gevolgen van klimaatverandering is dat we onze kustlijnen beter moeten beschermen tegen storm en hoog water. Maar onder rustige omstandigheden willen we aan de kust recreëren. Dan staat een logge zeekering alleen maar in de weg.
Een onderzoeksteam van de universiteit van Princeton in de Verenigde Staten bedacht een concept voor een multifunctionele zeekering die is toegespitst op beide scenario’s. De zeekering bestaat uit grote betonnen panelen die scharnierend aan verticale pilaren zijn opgehangen. De panelen kunnen aan elkaar worden geschakeld om een lange barrière te vormen.
Onder normale omstandigheden staan de panelen horizontaal bovenop de pilaren en bieden zo schaduw aan wandelaars en recreanten langs de kust. Bij storm kunnen de panelen met actuatoren naar voren worden geklapt richting de zee om het water te keren.
Schaalmodel
De panelen hebben de sierlijke vorm van een hyperbolische paraboloïde – geïnspireerd op de ontwerpen van de Spaanse architect Félix Candela. De zadelvorm maakt de panelen als zeekering stevig om de kracht van het water te weerstaan. Staan ze omhoog, dan zorgt de vorm voor een goede afwatering om regenwater op te vangen voor hergebruik. Door de panelen uit te rusten met zonnecellen kunnen ze ook nog elektriciteit opwekken.
Volgens de berekeningen van het onderzoeksteam kunnen de betonnen panelen dankzij de hyperbolische paraboloïdevorm slechts tien centimeter dik worden uitgevoerd bij een formaat van acht bij acht meter. De betonnen kolommen zijn vijftig bij vijftig centimeter dik en drie meter hoog. De zadelvorm helpt om de golfenergie te keren richting zee. Mede daardoor blijft de constructie stabiel bij een waterkolom van zes meter ofwel drie kwart van de hoogte van de panelen. Dit zal in de praktijk worden getest met een schaalmodel.
Tekst: Paul Schiperoord
Beeld: Mauricio Loyola
Nieuwsbrief
Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.