Beeldbuis

De knikkermuziekmachine van Wintergatan was al een hit, maar de nieuwe versie belooft nog meer spektakel – ook voor ingenieurs.

De knikkermachine waarmee Martin Molin, alias Wintergatan, muziek maakte – zie hierboven – was een onvervalste viral video. Dat is wel al een tijdje geleden, want in onze online rubriek Beeldbuis kon je begin 2016 al lezen en zien hoe die machine werd gemaakt. Nu, zo’n 2,5 jaar later, is het hoog tijd voor een update.

Molin heeft zijn originele Marble Machine met pensioen laten gaan en geschonken aan Museum Speelklok in ons eigenste Utrecht. In het volgende filmpje zie je hoe hij daar werd opgebouwd.
 


Het is op het eerste gezicht wel treurig om van Molin te horen hoe ‘klaar hij met die machine is’ door ‘alle fouten die erin zitten’. Voor de gemiddelde kijker is het namelijk alsnog een uitzonderlijk instrument, maar Molin heeft wel een punt: de Marble Machine was eigenlijk niet te verplaatsen, wat touren met het ding onmogelijk maakte. Ook kon er alleen snelle muziek mee worden gemaakt. Zoals hij zelf zegt: ‘Deze machine is door een naïef persoon gemaakt.’
 

Klankbordgroepje

Gelukkig is het daarmee niet afgelopen. Al in Utrecht hint hij naar de ontwikkeling van de Marble Machine X. Het moet een versie worden die veelzijdigere muziek mogelijk maakt en waarmee hij ook op tour kan. Denk overigens niet dat deze verbeterslag binnen een paar avondjes fröbelen gedaan is. De eerste video erover dateert alweer van begin 2017 en hij is anno oktober 2018 nog niet klaar.

Die eerste video is overigens wel min of meer direct aan de lezers van De Ingenieur gericht. Hij legt in detail uit wat hij van plan is en waarschuwt letterlijk dat het voor engineers is, omdat hij hoopt een klankbordgroepje te krijgen voor zijn CAD-tekeningen. Voor een diepgaande uitleg van zijn wensen dus erg interessant. Zijn oplossing voor de knikkerverdeler, bijvoorbeeld, is elegant te noemen (zeker vergeleken bij zijn mooie, maar chaotische eerste versie).
 


Hoe is het sinds die eerste oproep gegaan? Maak je borst maar nat, want er zijn maar liefst 55 video’s te vinden in de afspeellijst voor de Marble Machine X; je zou een hele dag kunnen besteden aan het kijken ervan. Hier laten we nu alleen zijn methode zien om knikkers naar boven te transporteren, want het originele gebruik van magneten maakt die een highlight:
 


De magneten maken de knikkers wel enigszins magnetisch, wat weer problemen oplevert in de machine. Dus komt er een demagnetiseerwiel bij. Weer een hele film. Het straalt er de hele tijd vanaf: Dit. Is. Zoveel. Werk.

Mooi is dat Molin als een soort mantra world tour blijft zeggen – hij verliest zijn doel dus niet uit het oog. Oké, dat doet hij wel een beetje als hij in dezelfde video begint te jammen bij de beat van zijn draaiende boormachine, maar dat pakt hij met zelfspot op. Hij blijft toch een muzikant!
 


Om af te sluiten de keus tussen een instrumentale video van de staat van het project in juli 2018, en een halfuur durende uiteenzetting van hoe hij ervoor zorgt dat de knikkers met exact dezelfde timing op de sensors vallen. Hoewel het project voor ingenieurs een mooie serie oplevert, is het te hopen dat Molin de Marble Machine X snel kan afronden en die lijst met wereldtourneedata snel wordt ingevuld.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.