De missie van Opportunity is na bijna vijftien jaar voorbij. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA probeert niet langer het contact met de rover te herstellen.

Afgelopen juni ging het contact met Opportunity verloren bij een zware stofstorm op Mars. Sindsdien heeft NASA duizenden pogingen ondernomen om de communicatie te herstellen, maar dat heeft geen resultaat gehad, meldde NASA woensdag. De laatste keer dat Opportunity iets van zich liet horen, was op 10 juni 2018. 


Prestatie

In een verklaring op internet noemt NASA's Jet Propulsion Laboratory (JPL) de missie van Opportunity een van de grootste prestaties op ruimtevaartgebied in de geschiedenis. 'Dankzij missies als die van Opportunity zullen er op een dag dappere astronauten op het oppervlak van Mars rondlopen', zegt NASA-topman Jim Bridenstine. 'Als het zover is, dan zullen die astronauten dat deels te danken hebben aan de mannen en vrouwen achter Opportunity, een kleine rover die alle verwachtingen overtrof.'

De rover was ontworpen om het negentig Marsdagen vol te houden en in die tijd circa 1000 meter af te leggen. Hij hield het echter 60 keer zo lang vol en reed in totaal 45 kilometer over de planeet. Zijn laatste rustplaats is Perseverance Valley - 'Vallei van de Volharding'.
 

Wachten op signaal 

In totaal acht maanden lang heeft NASA geprobeerd het contact na de stofstorm te herstellen. 'We hebben al het mogelijke geprobeerd om Opportunity weer tot leven te wekken, maar hebben moeten vaststellen dat de kans dat we ooit nog een signaal opvangen zo klein is, dat het zinloos is langer door te gaan', stelt John Callas van het Mars Exploration Rover-project bij JPL.
 

Opportunity Self-Portrait
Selfie van Opportunity.


Vloeibaar water

Na een vlucht van zeven maanden landde Opportunity op 24 januari 2004 op Mars, twintig dagen na zijn tweelingrover Spirit. Die hield er al in mei 2011 mee op.

Opportunity vond de afgelopen jaren onder meer definitief bewijs voor de aanwezigheid van vloeibaar water op Mars in het verleden. Daarnaast stuurde de rover meer dan 217.000 foto's terug naar de aarde. 

 

 

Beelden: NASA

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.