In 2017 werd meer dan 757 miljoen euro geïnvesteerd in Nederlandse startups – aanzienlijk meer dan de ruim 260 miljoen euro in 2016. Dat meldt StartupJuncture in zijn ‘Dutch Funding Overview 2017.’ In de top 50 staan onder andere de technische bedrijven Xeltis, Fairphone, The Ocean Cleanup, Clear Flight Solutions en SoundEnergy.

Read this article in English

Als investeringen een graadmeter zijn voor het toekomstige succes van jonge bedrijven, dan zijn hier enkele startups die we in de gaten moeten houden in 2018. De blog StartupJuncture heeft alle Nederlandse startups gerangschikt op de hoogte van investeringen in het jaar 2017. Hier is een selectie van de beste technische startups:

Xeltis staat op nummer 3 met 45 miljoen euro. Xeltis werkt aan een vervangende hartklep (lees: ‘Hier is het beste van 2018’), gemaakt van materiaal dat geleidelijk wordt vervangen door lichaamseigen cellen. Hierdoor blijft uiteindelijk een lichaamseigen hartklep over. De eerste Xeltis hartkleppen zijn inmiddels ingebracht in twaalf patiënten; komend jaar krijgen nog meer patiënten een hartklep van Xeltis.

Fairphone 2

Op nummer 14 staat Fairphone met 6,5 miljoen. Fairphone is een startup die milieuvriendelijke telefoons ontwikkelt (lees: ‘Eerlijke en duurzame smartphone’). Deze Fairphone 2 heeft een duurzaam ontwerp en is modulair, waardoor reparaties makkelijk er zijn uit te voeren. Fairphone streeft ernaar om haar productieketen zo transparant mogelijk te maken; zo heeft de website een interactieve kaart waarop de herkomst van alle Fairphone 2 componenten wordt  weergegeven.

De startup The Ocean Cleanup staat op nummer 24 met ruim 2,7 miljoen. Dit bedrijf wil plastic uit de oceaan halen (lees: ‘Ocean Cleanup komt met nieuw ontwerp’) door middel van een drijvende, U-vormige buis met daaronder een groot scherm. Stroming voert in de oceaan aanwezig plastic naar dit scherm; dankzij de U-vorm verzamelt het plastic zich in het midden, waarna het uit de oceaan wordt gevist. Vervolgens transporteert een boot het plastic naar de kust; The Ocean Cleanup werkt momenteel ook aan technieken om het verzamelde plastic te recyclen.

Clear Flight Solutions

Clear Flight Solutions staat op nummer 25 met 2,6 miljoen. Deze startup heeft de Robird ontwikkeld, een robotvalk (lees: ‘Robotvalk getest op vliegveld’). De Robird kan worden ingezet op vliegvelden om vogels weg te jagen, die met vliegtuigen kunnen botsen of in de straalmotor terecht kunnen komen. Clear Flight Solutions ontwikkelt ook drones voor specifieke luchtinspecties: een drone met infrarood-camera is bijvoorbeeld in staat om kleine herten tussen hoog gras te detecteren. De geboorteperiode van herten overlapt met het maaiseizoen; dankzij de drone kunnen slapende herten gespaard worden.

Op nummer 48 staat SoundEnergy met 1 miljoen. SoundEnergy bouwt machines die de warmte van de zon gebruiken om te koelen (lees: ‘Deze airco koelt met warmte’). Er is veel vraag naar de machine van SoundEnergy vanuit landen waar de zon volop schijnt, zoals Mexico en India. De huidige machine kan tot -40 °C koelen, maar SoundEnergy is ook bezig met een versie die tot -160 °C kan koelen.

StartupJuncture is een blog over allerlei dingen die te maken hebben met Nederlandse startups. Het werd opgericht in 2012 door vier schrijvers met kennis van de bedrijfswereld en een passie voor startups. Elk jaar publiceren ze een lijst met alle Nederlandse startups met hun investeringen. In 2017 stond Thuisbezorgd op nummer 1 met 378 miljoen, gevolg door de online supermarkt Picnic met 100 miljoen.

 

Tekst: Maaike Lambers

Openingsfoto: Computerillustratie van The Ocean Cleanup

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.