Wielrenster Aniek Rooderkerken van het Human Power Team won zaterdag in de woestijn van Nevada de jaarlijkse wedstrijd voor ligfietsers. Ze haalde een snelheid van 121,5 km/h, een dik Nederlands record. Wel miste ze op een haar na het wereldrecord, dat staat op 121,8 km/h.

Het Human Power Team is een samenwerking tussen studenten van de TU Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam. Elk jaar bouwt een nieuwe lichting studenten een ligfiets die helemaal is ontworpen om over een vlak stuk asfalt een zo hoog mogelijke snelheid te ontwikkelen.

De VeloX van dit jaar, nummer zeven (lees: ‘Test voor razendsnelle ligfiets’), zat weer uitstekend in elkaar, getuige de resultaten in de VS. Niet alleen won Rooderkerken de wedstrijd bij de vrouwen, rijdster Iris Slappendel uit hetzelfde team haalde 115 km/h en werd daarmee tweede. Beide rijdsters hielden dit jaar de wereldrecordhoudster Barbara Buatois uit Frankrijk achter zich.
 

Slecht weer

Afgelopen week (tot en met zaterdag) kregen de deelnemers elke dag de gelegenheid om een tijd neer te zetten. Dat ging niet erg goed vanwege slecht weer op de locatie, een recht stuk weg van 10 km lang in de woestijn van Nevada (Battle Mountain).

Pas op de allerlaatste dag, zaterdag, werd het weer ineens goed en werden de snelste tijden gereden. ‘Ik gaf op het laatste stuk alles wat ik had en focuste puur op snelheid. Het is echt heel gaaf om zo snel te fietsen’, aldus Rooderkerken in een persbericht.
 

Aniek Rooderkerken en Iris Slappendel poseren bij bij de VeloX 7, op locatie Battle Mountain.


Bij het ontwerpen en bouwen van een supersnelle ligfiets is het vooral zaak om de aerodynamica tot in de puntjes te perfectioneren. Bij zulke hoge snelheden komt de meeste weerstand immers van de lucht. Daarvoor bouwde het team op de kennis van eerdere Human Power Teams. Ook deden ze computersimulaties en windtunneltests om de vorm te vinden die én zo gestroomlijnd mogelijk is én past bij de lichaamsbouw van de rensters.
 

Voeding

Behalve de techniek was het ook van belang dat de rensters optimaal werden voorbereid. Voor dat deel zorgden de studenten bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij schreven de trainingsschema’s voor de dames en stelden een sportdieet op met de juiste voeding voor een krachtexplosie op de ligfiets.

Deze video geeft een goede indruk van de wedstrijd:Foto's: Bas de Meijer

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.