recensie

Hoe mooi zou het zijn als je vanuit de ruimte naar elke plek op de planeet kunt vliegen? De meeslepende Netflix-serie The Billion Dollar Code belicht twee Duitse hacker-kunstenaars die hun tijd – en Google Earth – ver vooruit waren. 

Een gefnuikte kunststudent en een sociaal niet al te handige programmeur ontmoeten elkaar op een feest. De één vertoont er prille videokunst, de ander weet een manier om de filmpjes een stuk vloeiender te laten lopen.

De supercomputer waarop ze inbreken om het probleem op te lossen, blijkt echter tot een stuk meer in staat. 


3d-kaartsoftware

De mannen, Carsten Schlüter en Juri Müller, beginnen te dromen over een computerprogramma waarmee je over de wereldbol kunt vliegen, om waar je maar wilt te kunnen afdalen en landen: bij je geboortehuis, je sportvereniging, een toekomstige vakantiebestemming. En stel je voor dat bij het inzoomen op bijvoorbeeld een restaurant de menukaart verschijnt, en – waarom ook niet? – de mogelijkheid direct een tafeltje te reserveren.

Deutsche Telekom komt al gauw over de brug met een groot geldbedrag, nog voor de mannen ook maar enig idee hebben hoe ze zo’n programma zouden kunnen schrijven.
 

Vind je dit een leuk artikel? Abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.


De op werkelijke gebeurtenissen gebaseerde, vierdelige Netflix-serie The Billion Dollar Code draait om Terravision: door het Berlijnse bedrijfje ART+COM gemaakte 3D-kaartsoftware die al halverwege de jaren negentig vrijwel exact deed wat Google Earth pas vele jaren later zou kunnen.


Kunstwerk of verdienmodel?

Centraal staan de voorbereidingen op een rechtszaak, wat de hoofdrolspelers de gelegenheid biedt terug te blikken. Dat levert een meeslepende raamvertelling op, vol schitterende beelden van het zich razendsnel ontwikkelende, optimistische Berlijn van net na die Wende

Waar de beide ontwerpers hun vinding zelf beschouwden als kunstwerk, daar bleek Google een stuk gewiekster. De Amerikanen bouwden op basis van de al dan niet rechtmatig verkregen, door Müller geschreven algoritmen een van hun grootste succesnummers.

Hoe het afloopt? Dat kan iedereen die wel eens met Google Earth over de planeet heeft gevlogen wel raden. Maar al die Googlegebruikers zouden zichzelf ernstig tekort doen als ze niet ook deze bingewatch-waardige serie zouden bekijken: misschien wel de beste van het net afgelopen jaar. 
 

The Billion Dollar Code
Vier afleveringen | Netflix


Foto: Netflix

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.