Met een batterij die CO2 absorbeert kunnen lucht of uitlaatgassen worden gereinigd. De batterij werkt volgens de makers beter dan andere technieken om CO2 af te vangen.

Het Massachusetts Institute of Technology (MIT) bouwde een batterij die CO2 absorbeert tijdens het opladen, en het broeikasgas uitstoot bij ontlading. De batterij bestaat uit een aantal geladen platen met een coating van een speciaal materiaal, dat alleen CO2 aantrekt. Andere stoffen in de lucht of in uitlaatgassen worden met rust gelaten. De platen binden CO2 tijdens het opladen, en de rest van de 'schone' lucht stroomt gewoon verder.

 

Werkt ook bij lage concentratie CO2

De platen hebben samen een relatief groot contactoppervlak. Daardoor werkt het ook bij lage concentraties broeikasgas; tot 400 ppm (parts per million) kunnen uit de lucht worden gehaald. Dat kan zonder dat er grote hoeveelheden energie in het systeem moeten worden gepompt. Daarmee heeft deze techniek een streepje voor op andere manieren om lucht te reinigen. Daar is vaak een vloeistof nodig die regelmatig moet worden vervangen, of het vereist veel warmte. Om warmte te maken moet je iets verbranden, wat de milieuwinst kleiner maakt.

Met deze batterij zijn die problemen er niet. Je vangt CO2 op uit de lucht, en als de batterij vol is ontlaadt je hem. Dan komt er puur CO2 vrij, dat in een ondergrondse opslag terecht komt, of naar een fabriek gaat die iets nuttigs doet met het broeikasgas.
 

Constant lucht reinigen

De onderzoekers hebben zelfs een idee voor een dubbelsysteem, waarbij de ene batterij kan ontladen terwijl de andere oplaadt. Zo kan er continu CO2 worden afgevangen. In het lab verloor het systeem na 7000 oplaadrondes 30 % van zijn efficiëntie, maar volgens de onderzoekers is er met simpele verbeteringen een levensduur van minstens 30.000 rondes mogelijk.

Het proces is zo veelbelovend dat de postdoc die het bedacht een eigen bedrijf startte. De komende jaren werkt dat bedrijf aan een fabriekje dat CO2 uit lucht of uitlaatgassen kan halen.

 

Opslag van CO2 is populair

CO2-opslag wordt steeds populairder; om aan de emissievoorwaarden van de toekomst te voldoen lijkt het voor veel vervuilende bedrijven een onmisbare stap in de verduurzaming.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.