Vernufteling 2023

De nieuwe stadswijk Hortus op het voormalige Floriadeterrein in Almere moet het toonbeeld worden van prettig en duurzaam wonen. Ingenieursbureau Witteveen+Bos hield bij de aanleg van de Floriade al rekening met de nieuwe, groene wijk. 
 

Dit is een van inzendingen voor De Vernufteling 2023, de jaarlijkse prijs die Koninklijke NLingenieurs in samenwerking met De Ingenieur uitreikt aan het advies- of ingenieursbureau met het meest vindingrijke project. Naast een prijs van een vakjury is er ook een publieksprijs. Hiervoor kunt u meestemmen van 13 april tot en met 4 mei 2023. Een overzicht van alle inzendingen vindt u in ons dossier De Vernufteling 2023.


De Floriade heeft Almere in 2022 weinig goeds gebracht. Maar als het aan ingenieursbureau Witteveen+Bos ligt, groeit er op het fundament van de tuinbouwtentoonstelling alsnog iets moois – letterlijk.

De nieuwe stadswijk Hortus, waarvan de ontwikkeling dit jaar begint op het evenemententerrein, moet een toonbeeld worden van prettig, duurzaam en groen wonen. Omdat er veel meer gemeenten zijn die de transitie naar een duurzame en gezonde leefomgeving willen maken, hoopt het ingenieurs- en adviesbureau een model te hebben gevonden dat ook elders toepassing kan vinden.


Ecologisch netwerk

Al bij de aanleg van de Floriade is gerekend met de woonwijk die er ooit zou komen. Bijzonder daarbij is dat niet de bebouwing, maar juist het groen bepalend is geweest voor de gebiedsontwikkeling.

‘Het groene en ecologisch netwerk stond in het ontwerp centraal’, stellen de bedenkers. ‘Door te ontwerpen met aandacht voor groen en water, beschikt de woonwijk over schaduwwerking om hittestress in droge en warme perioden tegen te gaan.’


Smart Thermal Grid

Bruggen, lantaarnpalen en beschoeiingen zijn circulair van aard: gemaakt uit hergebruikt plastic en tweedehands aluminium. Hemelwater wordt zoveel mogelijk vastgehouden.

Een nieuw ontwikkeld Smart Thermal Grid levert duurzame energie. Iedere kavel heeft daarbij een eigen warmtepomp, die warmte en afkoeling biedt en water.

Doordat alle pompen met elkaar zijn verbonden in een netwerk, kan overtollige warmte of koude worden uitgewisseld. Ook uit aquathermie en aardwarmte wordt energie gewonnen. 


Foto: Witteveen+Bos

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.