Het offshore windpark Borssele III/IV voor de Nederlandse kust heeft voor het eerst stroom geleverd. Sinds eind vorige week gaat de stroom van de eerste draaiende turbine via het offshore transformatorstation Borssele Beta naar het Nederlandse elektriciteitsnetwerk.
Het windpark ligt in de Noordzee, ongeveer 55 kilometer ten westen van de haven van Vlissingen en is gebouwd door het consortium Blauwwind. Het park moet uiteindelijk flink bijdragen aan de Nederlandse doelstelling voor het gebruik van duurzame energiebronnen.
Weersomstandigheden
Nog niet alle turbines van het windpark zijn geïnstalleerd. 36 van de 77 turbines zijn nu klaar voor gebruik. In clusters worden deze turbines getest voordat ze formeel operationeel zijn. Hiervoor moeten ze een aantal uren zonder problemen draaien. 'We doen dit in clusters omdat we mensen nodig hebben op de turbine tijdens het testen', legt Tim Kezer, woordvoerder van Shell. 'Zodra een turbine formeel operationeel is gaat de stroom naar het net. Wachten tot ze allemaal operationeel zijn is zonde, want we wekken nu al wel duurzame stroom op.'
‘Gemiddeld zal dit neerkomen op iedere dag een extra turbine’, zegt Kezer verder. ‘We zijn natuurlijk afhankelijk van de weersomstandigheden, maar voor alsnog loopt alles op schema.’
In oktober voltooid
Ongeveer een jaar geleden is het consortium gestart met dit project (lees ook: Shell, Eneco en Van Oord samen in groot windpark). Inmiddels bestaat het uit oliemaatschappij Shell, baggerbedrijf Van Oord, energieleverancier Eneco, vermogensbeheerder Partners Group en technologiebedrijf DGE. Als onderdeel van de uitvoering van het Energieakkoord heeft de overheid enkele locaties in de Noordzee voor offshore windparken aangewezen, waaronder het 146 vierkante kilometer grote Borssele. De eerste windturbine van het park werd in mei geïnstalleerd en volgens de planning van Blauwwind moet het windpark in oktober af zijn.
Uiteindelijk moeten er 77 V164-9.5 megawatt turbines komen die in totaal 3000 gigawattuur per jaar bijdragen aan elektriciteit opwekken. Volgens Blauwwind moet dat genoeg zijn voor meer dan 825.000 huishoudens.
Om al die opgewekte stroom aan land te brengen, heeft TenneT eerder dit jaar een transformatorstation richting het park gestuurd en aangelegd (lees ook: ‘Stopcontact’ vertrokken naar zee). Hier wordt alle stroom van de turbines verzameld en doorgeleid naar het Nederlands energienetwerk.
Openingsbeeld: Blauwwind
Nieuwsbrief
Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.