Een onderzeese stroomkabel van 325 km tussen Nederland en Denemarken is afgelopen weekend aan land gekomen bij de Eemshaven. De hoogspanningskabel gaat het uitwisselen van stroomoverschotten mogelijk maken.

Read this article in English

Het gaat hier om de COBRAcable, een initiatief van TenneT en diens Deense evenknie Energinet. De kabel, die 1,5 m diep in de zeebodem ligt ingegraven, is een zogeheten HVDC-kabel (high voltage direct current oftewel gelijkstroom met een hoog voltage, in dit geval van 320 kV). Gelijkstroom is geschikter dan wisselstroom voor grote afstanden, omdat er minder verliezen bij optreden.

De Volkskrant sprak over een ‘325 kilometer lang verlengsnoer’. Dat is welllicht wat al te populair gesteld, maar nuttig wordt de kabel tussen Denemarken en Nederland wel. De stroomverbinding speelt namelijk een belangrijke rol bij het verduurzamen van de stroomvoorziening in Europa. Doordat er steeds meer windparken en zonneweides komen, zal het stroomaanbod meer fluctueren dan nu het geval is. Komt een land tijdelijk stroom tekort, dan neemt het wat af bij een ander land. Dat uitwisselen via dikke kabels zoals de COBRAcable - interconnectoren genaamd - wordt aangedreven door prijsverschillen op de internationale markt voor elektriciteit.



Meer windparken in Denemarken

Denemarken heeft nu nog meer windparken dan Nederland, dus in het begin zal de stroom vooral van Denemarken naar ons land lopen; 70 % van de tijd, schat TenneT in. Maar de komende jaren stampt Nederland ook een paar grote windparken uit de grond op de Noordzee, waardoor er meer stroom richting Denemarken zal gaan.

De dikke COBRAcable bestaat van binnen naar buiten uit een vaste kern van aluminium (2500 mm2), een laag met losse draden, een dikke laag beschermend kunststof, een stalen ring, en nog meer kunststof. Hij heeft een stroomcapaciteit van 700 MW, wat wil zeggen dat hij de stroom kan vervoeren van pakweg tweehonderd grote, moderne windturbines die voluit draaien in de wind. Voor wie bij windturbines nog niet echt een gevoel heeft: dat is evenveel stroom als 700.000 mensen verbruiken die allemaal een waterkoker aan hebben staan.
 

Werklui trekken de stroomkabel door de dijk bij de Eemshaven.


Nog niet klaar

Helemaal klaar is de kabel nog niet. TenneT viert nu het feit dat hij bij de Eemshaven aan land is gegaan en daarbij door de dijk is getrokken. Nog op de planning voor midden 2019 staat het aanleggen van het laatste stuk kabel, 20 km lang, in de Waddenzee bij Duitsland. Als dat klaar is, volgt een periode van tests. Eind 2019 hopen de beide landen stroom van elkaar te kunnen ontvangen door de nieuwe kabel.

In de dikke COBRAcable zit ook een glasvezel. Die is in de eerste plaats bedoeld voor communicatie tussen de twee converterstations in Nederland en Denemarken. Maar met de glasvezel is ook de locatie van een foutmelding op te sporen en zelfs de temperatuur van de kabel te meten.

De stroomkabel is trouwens ook geschikt gemaakt om er desgewenst windparken op aan te sluiten.Concrete plannen daarvoor zijn er nog niet, maar het is wel een handige optie om achter de hand te hebben in het zeegebied tussen Nederland, Duitsland en Denemarken, waar het gemiddeld genomen lekker waait.
 

Andere stroomverbindingen

Ook met andere landen in Europa heeft Nederland stroomverbindingen aangelegd. Naar Noorwegen loopt sinds 2008 de NorNed-kabel. Tussen ons land en Groot-Brittannië ligt sinds 2011 de BritNed-kabel. Daarnaast is men begonnen met de aanleg van nóg een kabel met waterkrachtland Noorwegen: de NordLink.

Beeld: Tennet

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.