Een team van medici en programmeurs in Canada heeft augmented reality-software gemaakt die het binnenste van een lichaam op de huid projecteert. De 3D-beelden worden berekend aan de hand van verschillende CT- en MRI-scans. De nieuwe AR-techniek maakt het binnenste van het lichaam van een patiënt inzichtelijk en kan nuttig zijn bij onderwijs, het plannen van operaties en overleg tussen artsen.

Read this article in English

Wat zou het geweldig zijn als je dwars door je huid naar je organen kon kijken. Er bestaan natuurlijk al anatomische poppen, die je kunt openmaken en waar je de organen een voor een uit kunt peuteren. En tweedimensionale medische scans (echo, CT-scan, MRI-scan) zijn in het ziekenhuis standaardgereedschap geworden. Maar het binnenste van een levend mens op diens buitenkant afbeelden, dat was er nog niet.

Die primeur hebben artsen, onderzoekers en programmeurs van de University of Alberta in Canada nu. Zij hebben namelijk de software ontwikkeld, genaamd ProjectDR, die op basis van CT- en MRI-scans kleurrijke driedimensionale beelden berekent en die vervolgens projecteert op het lichaam van de patiënt. De beelden bewegen zelfs met het lichaam mee, als dat zich verplaatst.
 

Verschillende kleuren

Dit is een nieuwe manier om in het lichaam te kunnen kijken, zonder het open te hoeven maken met een chirurgisch mes. En het lijkt misschien een fancy manier om de medische scans op te leuken, maar het is meer dan dat. Doordat verschillend weefsels en verschillen organen andere kleuren krijgen toegewezen, wordt het mogelijk om bepaalde organen in de project ‘aan’ of ‘uit’ te zetten. Alleen de longen bekijken? Dat kan. Alleen de bloedvaten. Prima, met een druk op de knop is het geregeld.
 

Onderwijs en operatieplanning

Dat heeft om te beginnen meerwaarde bij het onderwijs aan aankomende artsen.  Want beelden van mensen van vlees en bloed bevatten meer informatie dan anatomische poppen. Maar ook bij het plannen van operaties kan zo’n projectie van iemands unieke binnenste net dat beetje extra informatie geven. Geen mens is immers hetzelfde.
 

Markers

Om te kunnen zorgen dat de beelden meebewegen met de patiënt, hebben de ontwikkelaars motion tracking ingezet. Op het lichaam zitten een paar markers (te zien op de foto rechts), die infrarood licht weerkaatsen. Verandert nu de houding van de patiënt, dan neemt een infraroodcamera dat direct waar en het stuurt de geprojecteerde beelden bij.

De betrokkenen benadrukken dat het project nog in een onderzoeksfase verkeert. Dat is onder meer te zien in onderstaande video: het bijsturen van de projectie lukt weliswaar, maar er is nog een duidelijke vertraging te zien. Dat is dan ook een van de dingen waar de onderzoekers nu aan werken: snellere terugkoppeling. Ook gaan ze dieptesensoren inzetten om nog beter de verplaatsing van het lichaam te kunnen meten.
 

Testen in de operatiekamer

Vervolgens zal het ProjectDR-systeem in een ziekenhuissetting worden getest. In de operatiekamer gaan chirurgen en verplegend personeel onderzoeken wat de voor- en nadelen zijn van de lichaamsprojecties. ‘Daarnaast doen we ook proefprojecten met chiropractors en fysiotherapeuten om te zien wat in hun praktijken de meerwaarde zou kunnen zijn’, vertelt Greg Kawchuk, hoogleraar revalidatiegeneeskunde aan de University of Alberta.



Beeldmateriaal University of Alberta

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.