Chemisch technoloog Pavlina Nanou is door de vakjury verkozen tot winnaar van de Prins Friso Ingenieursprijs 2024. Prinses Mabel, weduwe van prins Friso, heeft de onderscheiding woensdag 13 maart uitgereikt op het jaarcongres van ingenieursvereniging KIVI in Den Haag. 

Nanou, oprichter van de uit TNO-onderzoek voortgekomen startup Torwash, mag zich een jaar lang Ingenieur van het Jaar noemen. De publieksprijs ging naar Kim Ragaert van de Universiteit Maastricht, toevalligerwijs eveneens chemisch technoloog. De KIVI Engineering Student Team Award 2024 is gewonnen door team Solid van de Technische Universiteit Eindhoven.

De prijsuitreiking in de De Haagse Hogeschool vond plaats op de jaarlijkse Dag van de Ingenieur. Behalve prinses Mabel woonde ook prinses Beatrix de feestelijke bijeenkomst bij.


Roeren in koeienmest

De jury prijst de Twentse chemisch technoloog Nanou voor haar 'out of the box'-benadering. Maandenlang roeren in koeienmest op zoek naar biogas gaf haar inspiratie om verder te kijken dan fossiele brandstoffen. Vanuit een pilot bij TNO werd ze medeoprichter en COO bij Torwash, een startup gericht op het circulair maken van diverse lastige afvalstromen, als bijdrage aan een betere wereld.

Hier houdt Nanou zich vooral bezig met een technologie om slib van rioolwaterzuivering om te zetten in biobrand­stof, biogas en kunstmest.

 

Ambassadeur voor de techniek 

Pavlina Nanou, winnaar van de Prins Friso Ingenieursprijs. Foto: RIkkert Harink

Nanou beperkt zich in haar werk niet tot het ontwikkelen en uitvoeren van innovatieve technologieën. Zij investeert ook fors in haar relaties en de samenwerking met de stakeholders om deze technologieën goed te kunnen benutten en zo significante stappen te zetten richting een duurzame toekomst.

Omdat zij in haar loopbaan rolmodellen miste, wil Nanou graag als ingenieur zichtbaar zijn om andere vrouwen te inspireren voor de techniek. Ze doet dit door actief te zijn via expertisebureau vrouwen en techniek VHTO en gastlessen te geven op lagere en middelbare scholen. De jury ziet in Nanou een geweldige ambassadeur voor de techniek.

 Nanou zag de onderscheiding als een erkeninng voor al het harde werk en een eer. Ze zei de titel van 'Ingenieur van het Jaar' ook zeker te gaan gebruiken om studenten en jongeren te inspireren. 'Droom groot en ga ervoor.' 

 

Publieksprijs

De Publieksprijs ging naar Kim Ragaert, hoogleraar Circular Plastics bij de Universiteit Maastricht. Ragaert doet al jaren onderzoek naar circulaire kunststoffen. Haar onderzoeksgroep is gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen.

De derde finalist was Christoff Heunis, CEO van Flux Robotics. Heunis ontwikkelde als promovendus aan de Universiteit Twente een hulprobot voor minimaal invasieve vaatchirurgie met behulp van magneten, die hij met de startup Flux Robotics heeft doorontwikkeld.
 

Vind je dit een interessant artikel? Abonneer je dan gratis op de wekelijkse nieuwsbrief van De Ingenieur. Een proefabonnement van drie nummers op het papieren maandblad kan natuurlijk ook.


Studententeams 

Voor de derde keer is ook een studententeam bekroond. De winnaar van de KIVI Engineering Student Team Award 2024, team Solid van de Technische Universiteit Eindhoven, werkt aan een innovatieve oplossing voor de opslag en transport van waterstof waarbij ijzer als ‘waterstofbatterij’ fungeert. Team Solid heeft een 'zeer gecompliceerde uitdaging' opgepakt op een manier die 'een doorbraak kan betekenen voor de industrie, niet alleen op nationaal maar ook op internationaal niveau', oordeelt de jury. 

De Publieksprijs ging naar Team SublimeStone van de Universiteit Maastricht, dat een reparatiemethode ontwikkelde voor monumentale bouwwerken van kalksteen waarin bacteriën de hoofdrol spelen.

De derde finalist was Team Afterlife van de Universiteit van Wageningen, dat een schimmelfermentatietechnologie ontwikkelt dat voedselafval uit de landbouw omzet in een duurzaam eiwitingrediënt.


Prins Friso Ingenieursprijs

KIVI reikt de Prins Friso Ingenieursprijs al sinds 2015 uit aan de Ingenieur van het Jaar. Voor de prijs komen ingenieurs in aanmerking die zich in hun werk onderscheiden in expertise, innoverend vermogen, ondernemerschap en maatschappelijke impact.

De prijs is vernoemd naar prins Friso, die ingenieur Luchtvaart- en Ruimtetechniek en lid van KIVI was. Vorig jaar won de Groningse hoogleraar meet- en regeltechniek Jacquelien Scherpen de onderscheiding. 


Foto boven: KIVI

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.