eureka

Voor het meten van de bloeddruk is een bloeddrukmeter niet altijd nodig. Amerikaanse wetenschappers hebben een plastic clipje ontworpen voor op de camera van een telefoon. Die geeft vergelijkbare resultaten en kost slechts tien eurocent.


Even naar de huisarts of het ziekenhuis om de bloeddruk te laten meten is voor een groot deel van de wereld­bevolking niet vanzelfsprekend. Dankzij een simpel plastic clipje, de zogenoemde blood pressure clip (BPClip), is dat binnenkort ook helemaal niet meer nodig, zeggen wetenschappers aan UC San Diego.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


App meet bloeddruk

De BPClip is een ge-3D-print stukje plastic dat men op de camera van een smartphone bevestigt. De ge­bruiker klemt de clip tussen duim en wijsvinger, waarbij de wijsvinger voor de camera is gepositioneerd. Via een app op de telefoon krijgt de gebruiker instructies.

In de clip zit namelijk een springveer die de gebruiker moet indrukken. Zo kan de app de bloeddruk meten bij verschillende drukniveaus door een foto met flits te maken van de wijsvinger. Uit die foto’s kan het algoritme vervolgens de boven- en onderdruk van het bloed bepalen. 


Spinoff brengt clip op de markt

In een studie met 29 proefpersonen vonden de onderzoekers vergelijkbare resultaten met de clip als met de traditionele methode met een bloeddrukband.

De onderzoekers testen de clip nu op verschillende huidtypen en smartphones en ze werken daarnaast aan het verbeteren het gebruikersgemak. Het bedrijf Billion Labs, een spinoff van UC San Diego, gaat de clip op de markt brengen.


Lage productiekosten

Het voordeel van deze methode ten opzichte van eerdere bloeddrukmeters op smartphones is dat er geen kalibratiemeting met bloeddrukband is vereist.

Ook zijn de productiekosten laag: op dit moment kost de clip 75 eurocent per stuk, bij productie op commerciële schaal is dat minder dan tien eurocent per stuk, aldus de makers. Hoogleraar Eduard Wang: ‘Zo kan de clip worden uitgedeeld bij een controle, net zoals een tandenborstel of flosdraad bij een bezoek aan de tandarts.’


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Digital Health Lab/UC San Diego

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.