Een combinatie van plastic- en papierafval kan voor steenkoolcentrales zorgen voor minder CO2-uitstoot, zonder dat er aanpassingen van de verbrandingsovens nodig zijn.

Het materiaal, dat door ontwikkelaar N+P Recycling Subcoal wordt genoemd, is een duurzame manier om plasticresten aan het eind van hun leven te gebruiken. Tegen die tijd is het materiaal zo verbrokkeld dat het onrecyclebaar is geworden en moet het gedumpt of verbrand worden. N+P filtert het afval van vervuilingen zoals glas en metaal, waarna het de snippers uitdroogt en tot pellets perst. Die pelletvorm zorgt ervoor dat het zonder moeite in een steenkoolcentrale te gebruiken is.

Op dit moment gebruiken sommige centrales al houten pallets om hun CO2-uitstoot gedeeltelijk terug te brengen. Op die pellets zit dan ook een subsidie, omdat het een deel van de industrie minder vervuilend maakt. Subcoal kan ook die combinatie van houtpallets en steenkool vervangen en minder CO2 uitstoten, zo bleek uit een analyse van onderzoeksbureau CE Delft.

Het bureau bekeek twee scenario's: één waarin 10 procent van de kool vervangen werd door de papier-plasticpellets en één waarin de pellets de combinatie van hout en kool deels verving. In beide scenario's werd er, rekening houdende met het productieproces van de grondstoffen, een CO2-winst geboekt. Die bedroeg zeven respectievelijk drie procent.

Chemisch gelijk

Subcoal is chemisch ongeveer hetzelfde als steenkool, waardoor het als een goede vervanger kan dienen. 'Voor 21 kilo steenkool heb je 24 kilo Subcoal nodig', vertelt Matthijs Otten, onderzoeker en adviseur van CE Delft. Hij bekeek aan de hand van de bestaande emissiecijfers hoe Subcoal zich verhoudt tot steenkool en houtpallets. Dat de brandstoffen ongeveer gelijkwaardig zijn, komt door de chemische samenstelling. 'De verbrandingswaarden zijn bijna gelijk en het chloorgehalte is voldoende laag , dat zijn belangrijke factoren om Subcoal te kunnen inzetten als vervanger van kolen', aldus Otten.

De scenario's hielden een Subcoal-deel van tien procent aan. Dat lijkt weinig; als het bijna gelijkwaardig is aan steenkool, zou het de koolproductie helemaal kunnen vervange. Een woordvoerder van N+P laat echter weten dat er op dit moment niet genoeg Subcoalproductie is om alle koolverbranding te vervangen. 'Er zijn wel proeven gaande, en in verschillende cementovens gebruikt men al Subcoal', aldus de woordvoerder. 

Lead image credit: Christopher A. Dominic, Flickr

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.