Door drones met elkaar te laten communiceren kunnen ze veiliger door het luchtruim bewegen. Met de toenemende populraiteit van drones wordt het luchtruim steeds drukker, waardoor dergelijke regeltechnologie onmisbaar is. De Amerikaanse Stanford University heeft een systeem ontwikkeld dat botsingen voorkomt.

Op dit moment is het onderzoek nog volop gaande, maar Stanford wil het in samenwerking met NASA uitbouwen tot een praktisch werkbaar concept. De onderzoekers voerden meer dan een miljoen simulaties uit met allerlei verschillende manieren om de drones informatie uit te laten wisselen.

De snelste was om drones alleen naar zijn dichtst bijzijnde partner te laten kijken. Ze wisselen informatie uit - 'ik ben hier' - en voorkomen zo dat ze tegen elkaar aan vliegen. Probleem is dat dit systeem met veel drones vlak bij elkaar uitmondt in chaos. In zo'n situatie is een centrale server het meest effectief. Alle drones geven aan die server hun informatie door, die vervolgens een analyse maakt en een vluchtplan doorstuurt naar de drones.

Stanford komt niet zomaar met dit idee. Eerder maakten ze voor zelfrijdende auto's en voor vliegtuigen al software om botsingen of conflicten te voorkomen. In nieuwe vliegtuigen wordt de technologie op dit moment ook daadwerkelijk ingebouwd. Toch is de situatie voor drones anders; ze zitten vaak dichter bij elkaar en zijn beweeglijker, waardoor er onverwacht gedrag kan optreden.

Het systeem werkt op dit moment alleen nog in simulaties; de volgende stap is een test met echte drones. Hoe het uiteindelijk praktisch geïmplementeerd gaat worden als de drones met een centrale server moeten praten, is nog onduidelijk.

Het onderzoek is hier te lezen

Image credit: Wikimedia

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.