Een bionische hand kan sneller en nauwkeuriger gebruikt worden door een camera op de rug van de hand te monteren. De camera is goedkoop en het vereist nauwelijks aanpassingen aan bestaande robotische handen.

Protheses kunnen mensen die een ledemaat missen vaak enorm helpen. Bij handen is er echter een probleem: de subtiele mechaniek van de vingers die samenwerken om iets vast te pakken is maar moeilijk te vertalen naar een mechanisch apparaat dat hetzelfde kan. De huidige technieken vereisen vaak een grote inspanning van de drager, die al zijn mentale en fysieke kracht moet gebruiken om de bionische hand te laten bewegen.

 

 

Cameraatje

Om bionische handen accurater te maken hebben onderzoekers van Newcastle University nu een simpele oplossing: ze monteren een goedkoop cameraatje op de rug van de hand. Vervolgens brengt de gebruiker de hand naar een object, de camera ziet het object en maakt een inschatting van de benodigde handbeweging. Hiermee werkt de hand sneller en nauwkeuriger dan met andere systemen.

Dat komt doordat de hand van te voren is getraind. De camera kreeg 72 foto's te zien met ruim 500 voorwerpen erop. De onderzoekers vertelden bij elk voorwerp welke van vier 'basisgrepen' de beste was om het object op te pakken. Na deze training weet de hand in theorie genoeg om een groot aantal objecten goed op te pakken.

 

 

Klinisch

Volgens de Britse onderzoekers is een camera die minder dan een pond kost goed genoeg om de taak te volbrengen. Bovendien kan de camera en de software zonder veel moeite aan bestaande (bionische) protheses worden toegevoegd. Of het allemaal zo simpel zal zijn moet blijken. In de prototype die de onderzoekers ontwikkelden leek het echter goed te werken; op dit moment worden er klinische proeven uitgevoerd met de techniek.

Een belangrijke vraag is hoe de automatische hand zal voelen voor de gebruikers. Zou het niet onwerkelijk en angstaanjagend voelen om een hand die aan je lichaam vast zit uit zichzelf te zien bewegen? Het is onduidelijk hoe de onderzoekers daarmee om zullen gaan; mogelijk wordt de gebruikservaring duidelijk uit de experimenten die nu lopen.

Beeld: Newcastle University

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.