In een stad barst het van gebouwen die zon- of kunstlicht reflecteren, gebruik dat om informatie over te dragen. Met dit idee won Marco Zúñiga Zamalloa gister een van de Accenture Inovation Awards.

Iedereen kent het wel: een gebouw met een glazen gevel die het zonlicht reflecteert of in de avond het licht van een lantaarnpaal. Wat als je die reflectie nu eens voorziet van enen en nullen? Dan heb je overdracht van informatie die nauwelijks extra energie kost, want het licht is er toch al.

Marco Zúñiga Zamalloa, universitair docent Computerwetenschappen aan de TU Delft, ging met dit idee aan de slag. In zijn poefopstelling gebruikte hij een slimme reflector, waarvan de mate van reflectie elektronisch is aangestuurd. Voor het oog nauwelijks zichtbaar zit er dan op het gereflecteerde licht een signaal met informatie, dat een ontvanger vervolgens in leesbare tekst omzet. Op die manier slaagde hij erin om gegevens met een snelheid van 1 Kb/s over te dragen. In het tijdperk van Gb/s  stelt dat natuurlijk niks voor, maar ‘de eerste radiosignalen in het verleden gingen ook niet veel sneller’, aldus Zúñiga.


Zichtlijn

Licht heeft anders dan radiogolven als nadeel dat er een zichtlijn moet zijn tussen zender en ontvanger. ‘Maar voor de cyberveiligheid is dat juist een groot voordeel.’

Zúñiga voorziet twee ontwikkelingen die de kans op succesvol gebruik van het gebruik van reflectielicht als informatiedrager dichterbij zullen brengen: de ontwikkeling van reflectoren die veel sneller kunnen schakelen, en van ontvangers die veel lichtgevoeliger zijn.

Zijn idee leverde de Accenture Innovation Award op in de categorie Perfect Cities ter waarde van € 25.000. In totaal werden gister in De Fabrique in Maarssen voor acht categorieën dergelijke prijzen uitgereikt.


Andere prijswinnaars

Zo won in de categorie Intelligent Enterprise het Lower Power Global Area Network van Magnitude Space. Volgens Coen Janssen van het bedrijf gaat het om een netwerk waarmee heel goedkoop overal ter wereld simpele sms of twitterberichten zijn te versturen. ‘Voor meer informatierijke berichten zijn er al voldoende aanbieders van satellietverbindingen, maar die zijn schreeuwend duur. Wij gaan ons netwerk aanbieden, compleet met router en antenne, voor € 3 per jaar waarbij dan per dag één bericht kan worden verstuurd.’ Als mogelijke toepassingen denkt hij aan het traceren van containers, vrachtwagons, of het tracken van loslopend vee.

In de categorie Food won de aspergeoogstmachine van Cerescon. Het gaat om een machine die selectief alleen de rijpe exemplaren uit de grond trekt (lees: ‘Machine oogst asperges selectief’).

In de categorie Circulair won de Blue Battery, een batterij die niet meer nodig heeft dat water, zout en enkele pompen (lees: ‘Zoet-zout waterbatterij wint innovatieprijs’).

In de categorie Safe Society won de mijn opruim drone Mine Kofan Drone van Hassani Design (lees: ‘Mijnen vegen vanuit de lucht’).
 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.