Tijdens de Formula E in Parijs ePrix demonstreerde Roborace zijn autonome racewagen Robocar. In sloom tempo reed het voertuig een rondje over het circuit.

Het is voor het eerst dat Roborace de complete versie van zijn autonome racewagen op een circuit laat rijden. Tot nu toe was alleen de testversie DevBot te zien waarvan twee exemplaren tijdens de Formula E afgelopen februari in Buenos Aires crashten (lees: ‘Racewedstrijd zelfrijdende auto’s eindigt in crash’).

Zoals verwacht speelde de robotwagen in de race geen enkele rol: hij legde slechts één compleet rondje af, in een sloom tempo. Daarbij naderde de wagen op sommige plekken de rand van het circuit op slechts enkele millimeters. Veel te krap, aldus de technici van Roborace. Het ritje was dan ook vooral bedoeld voor de software, om het circuit te leren kennen.


Maximumsnelheid 320 km/h

De Robocar is uitgerust met vier 300 kW-motoren en heeft een maximumsnelheid van 320 km/h. Om autonoom te kunnen rijden is de wagen uitgerust met vijf lidar-sensoren, twee radars, achttien ultrasone sensoren, zes camera’s en twee optische snelheidssensoren. Het voertuig moet daarmee continu en real-time een compleet beeld hebben van alles wat er om zich heen gebeurt.


Twee tegen elkaar

Los van de uitdaging van het autonoom rijden verwacht Robocars dat het voertuig ook risico’s kan nemen die de menselijke coureur uit lijfsbehoud achterwege zal laten.

Het is de bedoeling dat twee Robocars tijdens de Formula E van juli aanstaande in New York of Montreal tegen elkaar gaan racen.

Hieronder een videofragment van de Robocar op het circuit van Parijs.
 


De presentatie van de Robocar.
 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.