EUREKA

Deze zomer introduceert het Estlandse bedrijf Starship Technologies een autonome bezorgrobot. Hij brengt maaltijden, boodschappen of pakketjes naar klanten in onder meer Londen.

Voetgangers in Londen, Düsseldorf, Bern en Redwood City kunnen de komende tijd op het trottoir tientallen kleine zeswielige robots tegenkomen. Deze autonome robots rijden rond om pakjes, boodschappen en maaltijden te bezorgen bij consumenten binnen een straal van 3 tot 5 km.

Het gaat om een pilot van het Estlandse bedrijf Starship Technologies, opgericht door twee voormalige medeoprichters van Skype. Zij willen een efficiënte bezorgservice aanbieden voor de laatste stap in het logistieke proces tussen het lokale distributiepunt en de eindklant.

 

Elektromotoren

Om de kosten laag te houden is de robot is opgebouwd uit in massa geproduceerde standaardcomponenten. In totaal zijn er vier elektromotoren die de zes wielen aandrijven met de snelheid van een flinke looppas van zo’n 6 km/h. Op rustige stukken zonder voetgangers kan de robot opschakelen naar de maximumsnelheid van 16 km/h.

Achter het gebogen paneel in de voorzijde zit een navigatiesysteem en een aantal sensoren die de omgeving scannen om botsingen te voorkomen. Onder het deksel zit een bagageruimte met plek voor twee grote boodschappentassen.

 

Smartphone

Wanneer een consument bij een van de deelnemende bedrijven in de testgebieden online een bestelling plaatst, kan hij kiezen voor bezorging via Starship Technologies. De consument krijgt op zijn smartphone een melding wanneer de bestelling klaar staat voor bezorging en kan dan een tijdstip kiezen. De robot arriveert vervolgens binnen vijftien tot dertig minuten. Zodra hij aankomt, ontvangt de consument een pincode waarmee hij het deksel van de robot kan openen om zijn bestelling eruit te pakken.

De pilots in steden als Londen, Düsseldorf, Redwood City moeten uitwijzen of de robot inderdaad een snellere, goedkopere en meer klantgerichte kan bieden voor de laatste bezorgstap naar de consument.

Concurrenten als Amazon proberen momenteel hetzelfde te bereiken door de inzet van drones.

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.