Franse onderzoekers werken aan een robot die de geheime kamer in de piramide van Kuhfu kan onderzoeken. Vorige maand werd die kamer ontdekt met behulp van kosmische straling. Het zeppelin-achtige gevaarte moet de piramide onderzoeken zonder het bouwwerk aan te tasten.

De nieuw onthulde ruimte ligt achter de zogeheten Koningskamer in de piramide van Kuhfu, ook bekend als de piramide van Cheops (lees ‘Geheime kamer in piramide ontdekt met ruimtestraling’).  Er lijkt echter geen toegang tot die geheime kamer te zijn. Wel heeft de Koningskamer een tot nu toe onbestemde gang, die is afgesloten door een deur.

De geheime kamer (weergegeven als een wolk) in de piramide van Kuhfu, nabij de Koningskamer.


De Egyptologen willen het bouwwerk zo weinig mogelijk beschadigen, dus kunnen ze de deur niet zo maar openbreken. In plaats daarvan boorden ze een kijkgat om de ruimte erachter met een camera te inspecteren. Het enige wat dat opleverde was zicht op weer een nieuwe deur.

 

Uitvouwen en opblazen

Om toch meer over de geheime kamer te weten te komen zijn de Franse onderzoeksinstituten Inria en CNRS bezig met een speciale robot, zo melden ze in een persbericht. Die robot kan door een boorgat met een doorsnede van 3,5 cm en vouwt zich vervolgens uit en blaast zich op. Daarna inspecteert het de lege ruimte, waarna hij in opgevouwen toestand terugkeert.

De inspectie verloopt in twee stappen. Eerst gaat een buis naar binnen, met aan het uiteinde een groothoekcamera. Eenmaal binnen stuurt die camera foto’s van de ruimte naar de mensen achter de bediening.
 

Ontwerptekening van de camara-robot. Illustratie Inria.


Ziet alles er goed uit dan volgt de eigenlijke inspectierobot, een mini-zeppelin. Eenmaal door het boorgat blaast die zichzelf op met helium en begint dan zijn vlucht. De zeppelin heeft een gondel met daarin een motor, sensoren, een lichtbron, camera’s en een navigatiesysteem. Dat alles weegt samen niet meer dan 50 gram.

De tocht van de zeppelinrobot: inbrengen, uitvouwen en opblazen, inspectie, weer naar de basis en terughalen. Illustratie Inria.

 

Het voordeel van de zeppelin boven een rijdende robot of een drone is dat deze geen last heeft van mogelijke barrières op de bodem van de geheime kamer, zich snel kan voortbewegen, en ergens tegenaan kan stoten zonder direct fatale schade op te lopen.

 

Insectenogen

Voor zijn navigatie gebruikt de robot dezelfde optische techniek die insecten gebruiken. Hun ‘ogen’ maken geen beelden zoals wij dat doen, maar registreren bij beweging alleen veranderingen van randen, contouren en dergelijke. Het grote voordeel ervan is dat die ‘bewegingsregistratie’ veel minder pixels nodig heeft dan het voortdurend maken van een compleet beeld. Daarnaast beschikt de robot over een magneetveldsensor die helpt de oriëntatie vast te stellen en een afstandssensor naar de grond.

Voor meer precieze navigatie, die onder andere nodig is om te zorgen dat de robotzeppelin ook weer op zijn basis kan terugkeren, beschikt het apparaat over een led die op hoge frequentie knippert. Uit de reflectie van dat signaal kan de sensor zijn locatie ten opzichte van dat gebied met een grotere nauwkeurigheid bepalen.
 


 

 

Geen 21ste eeuwse elektronica achterlaten

Het is een grote uitdaging om bij het hele proces geen rommel achter te laten. Hoe blaas je de zeppelin op en laat je hem weer leeg lopen, zonder dat er moderne elektronica achterblijft? Het aan een draad vastmaken van de robot is geen optie: die veroorzaakt een te grote last en zou de robot te veel in zijn beweging belemmeren.

Of de robot de geheime kamer daadwerkelijk gaat inspecteren staat nog niet vast. Alles hangt af van de uiteindelijke prestaties van de minizeppelin. Bovendien moeten de Egyptische autoriteiten toestemming verlenen.

Mocht de robot toch niet aan de slag kunnen in de piramide van Kuhfu, dan voorzien de Franse onderzoekers nog wel andere toepassingen, bijvoorbeeld voor de inspectie van nucleaire installaties.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.