De Movpak, ontwikkeld door de gelijknamige Braziliaanse start-up, is een rugzak met een uitklapbaar, elektrisch aangedreven skateboard.

Veel wereldsteden hebben te kampen met toenemende bevolkingsgroei. Hierdoor komen ook de wegen onder druk te staan, terwijl mensen steeds mobieler willen zijn. In de zoektocht naar oplossingen hebben ontwerpers al allerlei concepten en prototypen bedacht voor vervoer over korte afstanden en als schakel tussen openbaar vervoer. Een nieuwe vinding is de Movpak.

Het basisidee van de Movpak is niet geheel nieuw, want in de afgelopen jaren hebben verschillende kruisingen tussen een rugzak of koffer en een skateboard de revue gepasseerd. Interessant aan de Movpak is echter de elektrische aandrijving en de manier waarop het skateboard in de rugzak is verwerkt.

De Movpak kan op de elektromotor die de voorwielen aandrijft, snelheden behalen tot 24 km/h. Op een volle accu is het bereik op vlakke wegen ongeveer 14 km, in elk geval voldoende wanneer de Movpak wordt gebruikt als aanvulling op openbaar vervoer. Opladen van de accu via het lichtnet duurt twee uur.

De rugzak met ingevouwen skateboard meet ongeveer 30 bij 60 cm en weegt door de elektrische aandrijving toch nog 7,7 kg. De Movpak is te berijden en te besturen als een gewoon skateboard, waar alleen een rugzak achterop staat. Alleen de aansturing van de elektromotor gaat via een draadloze interface die nog in ontwikkeling is.Het skateboard is in een vloeiende beweging in te klappen en als rugzak over de schouder te gooien. Nadat de berijder is afgestapt, tilt hij de rugzak op waarbij het dek van het skateboard aan de achterkant naar beneden knikt. Door vervolgens de rugzak met de neus van het dek tegen de grond te drukken, wordt dit hele deel een compartiment van de rugzak in geduwd. Het dek ligt nu plat in de achterkant, terwijl de voorkant van de rugzak compartimenten heeft om spullen mee te nemen. Alleen de skateboardwieltjes zijn nog zichtbaar aan de onderkant.Na twee jaar ontwikkeling heeft Movpak een prototype ontwikkeld waarmee de ondernemers via crowdfunding op internet geld willen ophalen om de productie op te kunnen starten.
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.