Een ruit met speciale moleculen erin kan zonlicht tegenhouden en absorberen, om het daarna los te laten als de omgeving koeler wordt. Zweedse onderzoekers hopen met de techniek kantoorpanden energiezuiniger te maken. 

Op kokend hete zomerdagen zit menig kantoormedewerker te zweten. Al dat glas waar de zon door naar binnen valt zorgt voor soms ondraaglijke temperaturen. Daarom staat de airco op zulke dagen flink te loeien – en dat kost veel energie. Met de nieuwe ruit, bedacht door onderzoekers van de Zweedse Chalmers tekniska högskola in Göteborg, wordt een deel van de warmte tegengehouden door de ruiten en kan de airco wat lager staan.
 

Folie met lichtschakelaar

Technisch gezien is het niet de ruit die de Zweden uitvonden, maar een folie voor over het glas. Deze folie werkt met lichtabsorberende moleculen, norboradieen-quadricyclaan om precies te zijn. Die combinatie van moleculen werkt als een soort schakelaar. Onder invloed van licht verandert norboradieen in quadricyclaan, en als het weer donker is, verandert het geleidelijk terug, waarbij warmte vrijkomt.

In de zomer is het doorgaans pas donker als iedereen naar huis is, dus komt de warmte vrij op een moment dat niemand er last van heeft. De opgeslagen warmte komt ook niet in één keer vrij, maar uitgesmeerd over een periode van een uur of acht.
 


De Zweden legden de lichtabsorberende stoffen in een polymeer, zodat het systeem beter werkt. Het elke dag op- en ontladen verloopt soepeler, en er wordt een breder spectrum aan licht geabsorbeerd. Hoe meer van het lichtspectrum wordt tegengehouden, hoe minder snel de temperatuur aan de andere kant van het glas stijgt. 

 

Te duur en niet genoeg

Het folie heeft wel een paar nadelen. Het is, voordat het licht heeft geabsorbeerd, geel van kleur. Dat betekent dat ruiten aan het begin van de dag geel zijn, en geleidelijk transparanter en kleurlozer worden naarmate de zon langer schijnt. Het is de vraag of een constante gele waas over je uitzicht erg prettig is.

Daarnaast houden de moleculen het maar tien maanden vol; daarna moet het folie worden vervangen. Mede daarom hopen de onderzoekers dat de benodigde grondstoffen goedkoper worden. Ook moet de concentratie nog omhoog; nu wordt er niet genoeg zonlicht tegen gehouden om echt verschil te maken. Maar beide ontwikkelingen kunnen in de nabije toekomst worden gerealiseerd, aldus de onderzoekers.


Illustratie/foto Chalmers tekniska högskola

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.