Samsung heeft de oorzaak van de brandende batterijen van de Galaxy Note 7 achterhaald: ze hadden te weinig ruimte of waren slordig gelast.

Samsung maakte de resultaten van het drie maanden durende onderzoek vandaag bekend tijdens een persconferentie in Seoul. Het nieuwe vlaggenschip van het elektronicaconcern, de Galaxy Note 7, kreeg al snel na de introductie te maken met brandende en ontploffende exemplaren, wat uiteindelijk resulteerde in het terugroepen van alle verkochte toestellen en stopzetting van de productie.
 

Een Li-Ion telefoonbatterij.


In de Galaxy Note-7 werden batterijen gebruikt van twee verschillende fabrikanten: de eigen batterijfabriek Samsung SDI en Amperex Technology. Het gepresenteerde rapport maakt duidelijk dat er bij beide batterijen iets mis was. Om uit te vogelen wat er precies mis was, werden zowel nog intacte als verbande exemplaren gedemonteerd en onder CT-scanners gelegd.

Te weinig ruimte

Bij de batterijen van Sasmung SDI boden de hoeken van het frame waarin de batterij wordt bevestigd onvoldoende ruimte om uit te zetten. Daardoor verbogen de negatieve elektroden van de batterij waardoor er kortsluiting kon ontstaan. Dit probleem deed zich bij alle toestellen die met een SDI-batterij waren uitgerust.
 

Verbuigende elektroden veroorzaakten kortsluiting.


Wat daarbij niet hielp was dat de negatieve elektroden in de batterij te lang waren gemaakt, waardoor ze eerder verbogen. Bovendien waren de batterijen zo dun mogelijk, wat de kwetsbaarheid voor kortsluiting vergrootte (lees 'Galaxy Note 7 ontplofte van pure dunheid').

Bramen

Toen Samsung in september doorkreeg dat de SDI-batterij niet goed was, vervingen ze deze doorde Amperex-batterij. Die leed niet aan hetzelfde euvel als de SDI-batterij, maar had weer een ander gebrek. Bij het ‘lassen’ van de batterij ontstonden hoge en scherpe bramen, die tijdens het op- en ontladen de isolatielaag in de batterij afschraapten. Uiteindelijk kon dat leiden tot kortsluiting. Daarnaast bleek dat bij sommige exemplaren van de Amperex een isolerende tape niet was aangebracht.
 

Bramen bij de lassen tastten de isolatielaag aan.

 

Ontbrekende isolatietape.


De bestuurders van Samsung kondigden tijdens de persbijeenkomst een reeks maatregelen aan om de kwaliteitscontrole van de batterijen aanzienlijk te verbeteren.


Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.