Elektronicabedrijf Samsung werkt aan een chip speciaal voor het creëren van bitcoins. Omdat de chip is ontworpen om één taak uit te voeren, is hij veel zuiniger dan de gewone processoren die nu wereldwijd de waardevolle munt proberen te winnen.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf liet weten dat ze aan de chip werken bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Samsung wil zogenoemde Application Specific Integrated Circuits (ASIC) gebruiken om het 'minen' van bitcoins efficiënter te maken. De bitcoin is een cryptomunt die de afgelopen maanden een ongekende waardestijging meemaakt. Mede daardoor zijn er steeds meer partijen die een zakcentje willen verdienen aan het winnen van de munten. Dat gebeurt door een aantal steeds complexere wiskundige vraagstukken op te lossen. Dat vergt een enorme hoeveelheid rekenkracht van standaard computerapparatuur.

 

Dure grafische kaarten

De run op bitcoins zorgt voor verscheidene problemen. Zo werden recentelijk grafische kaarten veel duurder. Normaal is zo'n Graphics Processing Unit (GPU) bedoeld om indrukwekkende bewegende beelden op een computerscherm te toveren, maar de GPU kan ook bepaalde rekenprocessen uitvoeren. Bitcoinminers willen die kaarten dus graag hebben voor hun rekenkracht.

Daarnaast zorgt al dat gereken voor een grote energiebehoefte van datacenta en andere bitcoin-operaties. Volgens schattingen verbruikt de bitcoin momentaal evenveel energie als het land Irak. (lees: 'Bitcoin blijkt een energieslurper')


Wat bijdraagt aan die grote energiebehoefte is het feit dat de computerapparatuur niet specifiek toegerust is op het minen van bitcoins. Een computer kan een heleboel dingen, waardoor het niet in één ding heel goed is. Een speciaal ontworpen chip is dat wél. Samsung wil ongetwijfeld een slaatje slaan uit de oplopende kosten van het miningproces en werkt daarom hard aan een bitcoin-ASIC.

 

Chips zijn gewild

Wanneer de chip op de markt moet verschijnen, is nog onduidelijk. Ook de precieze techniek die het wil gebruiken gebruiken houdt het bedrijf nog onder de pet. Samsung heeft echter een goede reputatie en zijn chips zijn over de hele wereld zeer gewild.

Chips speciaal voor het minen van bitcoins bestaan overigens al langer. Wat de aankondiging van Samsung bijzonder maakt, is het feit dat dit de eerste keer is dat een groot bedrijf zich zo expliciet toelegt op bitcoin.

De grote vraag is of de chips op tijd komen, voordat de bitcoin in elkaar stort. Na een tijd van extreme stijging fluctueert de waarde van de cryptomunt de laatste tijd weer flink. Als Samsung de chip uit kan brengen vóór een eventuele extreme waardedaling, kan het bedrijf veel winst maken door de verkoop van de bitcoin-asic.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.