Singapore heeft een primeur: de stad doet als eerste een proef met zelfrijdende taxi’s. In een gebied van zo’n zes vierkante kilometer kunnen reizigers zich op vaste punten laten ophalen en afzetten.

De proef bestaat uit zes zelfrijdende taxi’s van twee type elektrische auto’s: de Renault Zoe en de Mitsubishi i-MiEV. In een gebied van zes vierkante kilometer in de wijk One North van Singapore, het moderne stadsdeel waar veel hightech bedrijven zijn gevestigd, kunnen reizigers via een app een taxirit bestellen. Ze moeten daarbij wel gebruik moeten maken van vaste op- en uitstapplaatsen.

Altijd een bijrijder

Het gaat uitdrukkelijk om een proef: bij elke rit zit ook een NuTonomy-ingenieur in de auto om het gedrag van het voertuig te bewaken en eventueel in te grijpen indien dat voor de veiligheid nodig is.

NuTonomy is een drie jaar oude spin-off van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en is gespecialiseerd in de ontwikkeling van software voor zelfrijdende voertuigen. Het bedrijf doet al langer proeven met zelfrijdende auto’s in North One, die vooral zijn benut om de prestaties van de software te verbeteren. Een verslaggever van Recode die eerder dit jaar een proefrit maakte signaleerde dat het voertuig nogal onhandig reed, met abrupte stops en onnodige manoeuvres. Dit is zijn videoverslag:

Hoe lang de proef gaat duren, is nog niet bekend, maar NuTonomy heeft laten weten dat het in 2018 een volledig commercieel opererende robot-taxivloot wil laten rijden in Singapore.  

Veelbelovende toepassing

De robot-taxi is een van de veelbelovende toepassingen van de zelfrijdende auto in stedelijk gebied. Terwijl die dezelfde vervoerskwaliteit kan bieden als een auto in privébezit, zorgt taxigebruik voor een veel efficiëntere benutting van het vervoermiddel.

Diverse andere partijen zijn ook druk bezig met de ontwikkeling van het concept. Zo kondigde het taxiplatform Uber samen met autofabrikant Volvo aan binnenkort met een proef met zelfrijdende taxi’s in Pittsburgh te beginnen. Autofabrikant Ford meldde afgelopen maand fors te willen investeren in de ontwikkeling van een zelfrijdende auto, waarbij het bedrijf het gebruik als taxi de interessantste businesscase noemde.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.