Levi’s en Google presenteren het eerste smart jacket. In de mouw van dit spijkerjack zit een soort touchpad, waarmee je vingers eenvoudige commando’s aan je telefoon kunnen geven. Het hightech kledingstuk lijkt vooral interessant voor fietsers.

Smart textiles, slimme kleding, vormen al jaren een grote belofte. Het idee is dat je sensoren, knoppen en beeldschermpjes in kleding kunt inbouwen op een manier dat deze elektronica onopvallend, flexibel en duurzaam is.

We schreven al eerder over het Nederlands-Belgische Holst Center, dat leuke dingen liet zien, zoals een display dat in kleding geïntegreerd is (lees: ‘Beeldscherm van leds in kleding’) en een comfortabel t-shirt dat zowel hartslag als ademhaling meet (lees: ‘Shirt meet hartslag en ademhaling’). Deze mooie ontwikkelingen hebben de markt echter nog niet bereikt.

Maar nu komen Levi’s en Google dus met hun jack, meldt website The Verge. Dat ziet er zeker gaaf en veelbelovend uit, maar tegelijk tempert het jack ook enigszins de verwachtingen rond smart textiles. Want erg veel kan het spijkerjack nog niet.
 

Vingerbewegingen

In de mouw van het nieuwe jack zit in de stof een aanraaksensor verwerkt die een paar eenvoudige vingerbewegingen kan herkennen: omhoog vegen, omlaag vegen, dubbel-klik en je hand erop houden. De sensor staat in contact met een zender – een plastic label dat wat weg heeft van het label waarmee kleding in winkels is beveiligd – die via Bluetooth het commando doorgeeft aan je mobiele telefoon. De commando’s die elke vingerbeweging doorgeeft aan je telefoon kan de gebruiker zelf definiëren (zie afbeelding rechts).
 

Fietsers

De bedrijven verwachten dat het jack vooral aftrek zal vinden bij mensen die veel fietsen. Zij krijgen er een manier bij om hun telefoon te bedienen, zonder hun ogen van de weg te moeten halen. Gewoon even met vingers van je rechterhand over je linkermouw wrijven.

Een logische toepassing is bijvoorbeeld het bedienen van de muziekspeler op je telefoon (even los van de discussie of je in het verkeer wel naar muziek moet luisteren). Maar ook fietskoeriers in een grote stad kunnen baat hebben bij het jack: Google Maps is te bedienen zonder gedoe met het scherm van je telefoon..
 

Capaciteit

De sensor zelf werkt op basis van een netwerk van geleidende vezels, die in het textiel zijn verwerkt. Wanneer je het stukje stof met de vezels indrukt, verandert de elektrische capaciteit. Omdat de vezels een tweedimensionaal netwerk vormen, is te meten waar een vinger zich bevindt. Dit maakt het meten van een vegende beweging mogelijk.

Dit principe was al lang bekend, maar het is blijkbaar niet eenvoudig om dit te verwerken in een kledingstuk dat je kunt gebruiken, wassen, opvouwen enzovoort. Dit jack kan gewoon in de wasmachine en de droger, belooft Levi’s. Wel even de Bluetooth-zender verwijderen.
 

Bestellen

Levi’s en Google hebben jaren aan deze technologie gewerkt, nu kunnen nieuwsgierige consumenten het jack ook echt bemachtigen. Het gaat 350 dollar (300 euro) kosten en is vooralsnog alleen te krijgen in de Verenigde Staten. Volgende week moet het jack ook online te bestellen zijn.

Het goede nieuws is dat er nu eindelijk een kledingstuk op de markt is dat ‘slim textiel’ aan boord heeft. Toch valt de functionaliteit van het jack nog wat tegen. Er waren al andere manieren om je smartphone te bedienen zonder het display aan te raken; met spraak bijvoorbeeld.

 


Beeldmateriaal Levi's

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.