De Universiteit Twente heeft een videovloer vol met leds geïnstalleerd. Op de modulaire videovloer van 3 x 3 m zijn allerlei serious games te spelen, die gebruikers helpen om sneller te revalideren na een ongeluk of beroerte. Druksensoren in de vloer meten waar de gebruiker loopt en of die wel voldoende progressie boekt.


Wie de afgelopen jaren keek naar het Eurovisie Songfestival, of eerder dit jaar naar The Voice of Holland, heeft ze al mogen bewonderen, de ledvloeren van het Nederlandse bedrijf LedGo. Artiesten wandelen over een fullcolour ondergrond, waarop flitsende beelden worden vertoond. De vloer is hiermee onderdeel geworden van het voortdurend veranderende decor tijdens een optreden.

Gisteren is bij de Universiteit Twente een wat kleinere versie van die ledvloer geïnstalleerd. Deze vloer, 3 x 3 m groot, kan echter meer dan de flitsende podia. Zo heeft hij druksensoren aan boord, die meten waar iemand precies loopt. Daarmee is het dus eigenlijk een uit de kluiten gewassen touchscreen dat op de grond ligt.


Revalidatie

In Twente gaat de videovloer niet dienen voor entertainment. In plaats daarvan helpt de vloer de revalidatie van mensen die om een of andere reden moeite hebben met lopen. De oorzaken daarvoor variëren van een ongeluk tot een hersenbeschadiging na een beroerte of hartaanval. Mensen die daarvan slachtoffer worden, kunnen vaak weer goed gaan lopen, maar daarvoor is een – vaak langdurig – revalidatietraject noodzakelijk. Een patiënt moet de aansturing van ledematen door het brein én de feedback van ogen en evenwichtsorgaan weer helemaal opnieuw opbouwen.


Serious Gaming

Een proefpersoon loopt over een eerdere versie van de
videovloer. De nieuwe vloer lijkt hierop, maar is vierkant,
3 x 3 m groot.

Serious gaming kan dat proces versnellen, zo weten ze aan de Universiteit Twente. ‘Elke minuut die een patiënt langer traint, is directe winst’, aldus dr. ir. Dennis Reidsma, universitair docent in de groep Human Media Interaction & Creatieve Technologie van de universiteit. ‘We hebben al eerder een game ontwikkeld voor het trainen van recht vooruit lopen. Dat deden we op een lange, smalle videovloer. De nieuwe vloer is vierkant, zodat patiënten ook het bewegen in een dagelijkse context kunnen oefenen: door je huis lopen, iets uit de kast halen, snel een draai maken, enzovoort.’


Grote lichtopbrengst

De vloer bestaat uit 36 vierkante elementen van 50 x 50 cm. Die tegels hebben onder elke hoek een druksensor. Tezamen kunnen die vier sensoren meten waar zich een voet bevindt. De leds in de vloer hebben een grote lichtopbrengst, wat handig is voor eventueel gebruik in de buitenlucht. ‘Voorheen werkten we vaak met een beamer die beelden op de vloer projecteerde, maar dat is niet zo handig. Om genoeg contrast te krijgen, moesten soms zelfs de gordijnen dicht’, aldus Reidsma.


Voortgang

De Universiteit Twente gaat de videovloer met name inzetten voor het doen van onderzoek. Het inzetten van serious games doen de betrokken wetenschappers al een tijdje; met de nieuwe vloer gaan ze kijken hoe ze data kunnen vergaren die iets zeggen over de voortgang die de revaliderende patiënt boekt.

Daarbij werken ze samen met onderzoekers van het UMC Utrecht, revalidatiekliniek De Hoogstraat (Utrecht) en fabrikant LedGo. De universiteit heeft de vloer langdurig in bruikleen van LedGo. Voor de vloerenbouwer is dit een manier om zich in een nieuwe sector te begeven: de zorg.



Openingsbeeld: de nieuwe ledvloer van de Universiteit Twente tijdens de installatie. Bron: Universiteit Twente.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.