Zondag 9 augustus is een deel van de snelweg A270 tussen Helmond en Nuenen een tijdje afgezet. Dan testen studenten uit Delft en Amsterdam hun nieuwste ligfiets, de Velox V. Publiek is van harte uitgenodigd om te komen kijken.

Al enkele jaren ontwerpen en bouwen de studenten van het Human Power Team uit Delft en Amsterdam razendsnelle ligfietsen. Dit jaar hebben zij de Velox V gebouwd, een extreem gestroomlijnde ligfiets, waarmee ze in september weer meedoen aan de bekendste wedstrijd voor ligfietsers: Battle Mountain in de staat Nevada. Daar proberen ze om het wereldsnelheidsrecord over 200m (met vliegende start) te verbreken, dat momenteel staat op 133,78 km/h voor mannen en op 121,81 km/h voor vrouwen. Het mannenrecord staat op naam van Sebastiaan Bowier, die dat in 2013 presteerde in een eerdere versie van de Velox.

Aerodynamisch ontwerp

De Velox V, de naam zegt het al, is alweer de vijfde versie van de ligfiets. Die haalt door de jaren heen al dit soort onvoorstelbare snelheden – met name dankzij een optimaal aerodynamisch ontwerp, dat elk jaar weer met computational fluid dynamics-rekenmodellen wordt aangescherpt. En omdat dit jaar is besloten om niet (ook) te mikken op het werelduurrecord, kon de luchtinlaat voor de koeling van de renner een stuk kleiner worden vergeleken met vorig jaar.

A270 tijdelijk afgesloten

Op 9 augustus zal renster Lieske Yntema, de vrouwelijke troef van het Human Power Team straks in de VS, de fiets gaan testen. Tussen 9.00 en 12.00 uur die dag is de A270 van Helmond naar Nuenen tijdelijk afgesloten voor ander verkeer. Die weg is gekozen omdat het een recht stuk tweebaans snelweg is, vergelijkbaar met de weg in Battle Mountain, Nevada. In Helmond zal waarschijnlijk geen record worden gebroken, want het ligt niet op hoogte zoals Battle Mountain (1.375 m).

Bij Nuenen kunnen toeschouwers vanaf een viaduct de testritten van Yntema bekijken. Na afloop beantwoordt Yntema vragen van het publiek op de Automotive Campus in Helmond. Ook is daar de Velox V van dichtbij te bewonderen. Alle details voor een bezoekje zijn hier te lezen.

Foto: Bas de Meijer

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.