Het World Economic Forum heeft Tata Steel onderscheiden voor zijn geavanceerde data-analyse op basis van machine learning en kunstmatige intelligentie. De IJmuidense vestiging van het staalbedrijf is donderdag uitgeroepen tot Advanced Lighthouse Company.

Read this article in English

Volgens het World Economic Forum, een onafhankelijke organisatie die de publiek-private samenwerking wil bevorderen, is het gebruik van advanced analytics binnen Tata Steel toonaangevend. De manier waarop Tata Steel data verzamelt en ermee rekent, verbetert de grondstoffenmix, de opbrengst per processtap, de logistiek binnen het bedrijf en leidt uiteindelijk tot een beter product, aldus het World Economic Forum, waarin honderden CEO's van de grootste bedrijven, politiici en opinieleiders zitting hebben.

'Deze fabriek met 9000 werknemers geeft prioriteit aan zijn mensen', aldus het World Economic Forum. 'Het heeft een Advanced Analytics Academy opgezet om werknemers te stimuleren met oplossingen te komen voor het verminderen van afvalstromen en productieprocessen beter en betrouwbaarder te maken.' Volgens de beoordeling heeft dat geresulteerd in betere financiële resultaten.
 

Vierde industriële revolutie

Bij advanced analytics (geavanceerde data-analyse) wordt gebruik gemaakt van algoritmen, waarbij machine learning en kunstmatige intelligentie een sleutelrol spelen. Voor de analyse van complexe dataprocessen wordt de methode steeds vaker toegepast. Tata Steel heeft een eigen team opgericht dat zich volledig op deze vorm van data-analyse richt.

'Data-analyse doen we al honderd jaar', zegt projectleider Menno van der Winden. 'Dan verklaren we aan de hand van een beperkt aantal procesparameters de prestaties van een onderdeel van ons productieproces.' Bij advanced analytics gaat het juist andersom. 'We nemen zoveel mogelijk observaties en kijken dan welke het meeste zeggen over een specifiek proces.'
 

Sneller verhitten

Neem bijvoorbeeld de raffinage van vloeibaar ruw ijzer in het staalmaakproces. Dat wordt met zuurstof behandeld om het koolstof- en fosforgehalte te verminderen. Het moet borrelen, maar zodra het overkookt gaat materiaal verloren. Daarom werd er voorheen vaak voor gekozen om conservatief zuurstof te doseren. Tegenwoordig wordt echter bij dat proces een algoritme gebruikt dat op basis van zestig verschillende parameters elke seconde uitrekent hoe groot de kans is dat de boel over een minuut gaat overkoken. Daardoor kan het ruwe ijzer veel sneller worden geraffineerd, zonder risico dat het misgaat, legt Van der Winden uit. De toepassing van dergelijke algoritmen in de hele bedrijfsvoering levert behalve tijdwinst een jaarlijkse besparing op van vijftig miljoen euro.


Eigen mensen

'Onze visie is om geen externe data-experts in te huren, maar juist om eigen mensen op te leiden op het gebied van data science en data engineering', zegt Van der Winden. 'Zij hebben immers de meeste kennis van de werkprocessen.' Daarnaast wordt ook het management getraind. 'We zetten de advanced analytics in bij bedrijfskritische processen', zegt Van der Winden. 'Het management moet er vertrouwen in hebben dat de modellen waarmee we werken de juiste zijn.'

Tata Steel heeft de ambitie de meest geavanceerde datagestuurde organisatie ter wereld te worden. Op de eigen Advanced Analytics Academy zijn zijn inmiddels meer dan tweehonderd werknemers bijgeschoold op het gebied van data science en data engineering. 'Data zijn de grondstof van de toekomst', stelt Van der Winden. 'En als data de nieuwe olie is, dan zijn wij bij Tata Steel de nieuwe Golfstaten.'
 

  


Het World Economic Forum begon in 2017 met het opzetten van een netwerk van toonaangevende intelligente productiebedrijven, Lighthouses. De bedoeling is dat de uitverkoren bedrijven hun kennis beschikbaar stellen en samenwerkingsverbanden aangaan ter stimulering van van de vierde industriële revolutie, waarin naar bedrijven veel meer gebruik maken van data (lees: 'Audi introduceert autofabriek 4.0').

 

BMW en Foxconn

Meer dan duizend bedrijven zijn beoordeeld, waarvan er dit jaar zeven de status van ‘Advanced Lighthouse Company’ hebben ontvangen. Het totaal aantal bedrijven wereldwijd met deze status komt daarmee op zestien. Ook  BMW werd uitgeroepen tot Advanced Lighthouse Company. De Duitse autofabrikant heeft een eigen Internet of Things-platform opgezet dat tot een significante kostenbesparing heeft geleid. Het Chinese Foxconn, dat onderdelen van smartphones en computers maakt, werd onderscheiden om zijn volledig geautpmatiseerde productieproces waarin machine learning en kunstmatige intelligentie centraal staan.
 

Beeld: Tata Steel

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.