De techbedrijven Microsoft en Facebook financieren de aanleg van een nieuwe dataverbinding tussen de VS en Europa. Met een bandbreedte van 160 Tbits/s breekt deze trans-Atlantische kabel alle bestaande records.

De 6600 km lange kabel komt te liggen tussen het Amerikaanse Virginia Beach in de staat Virginia en het Spaanse Bilbao en heeft de naam MAREA. Vanuit Spanje bestaan er vertakkingen naar de rest van Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

Volgens een bericht van Microsoft is de kabel vooral bedoeld om de toegang tot cloudservers van beide techbedrijven te vergroten. De aanleg van de kabel is dan ook onderdeel van de strategie van beide bedrijven om hun grip op de dataopslag-markt te versterken.


Datacenters

De kabel vormt een parallelle verbinding met kabels die al vanuit New York naar Europa gaan. Er is voor Virginia Beach gekozen omdat de alternatieve route naar Europa route het netwerk als geheel robuuster maakt. Bovendien is Virginia de thuisbasis van grote datacenters van Facebook en Microsoft.

De kabel wordt aangelegd en beheerd door Telxius, een dochterbedrijf van het Spaanse Telefónica. Telxius verkoopt de kabelcapaciteit vervolgens aan Microsoft en Facebook.


Private netwerken

Het is niet de eerste stap die beide bedrijven zetten om een eigen internetinfrastructuur op te bouwen. Eerder financierde Microsoft een nieuwe verbinding tussen de VS en China, en stak Facebook geld in een kabel die Maleisië, Zuid-Korea en Japan verbindt.

De derde techgigant Google zit ook niet stil. Die heeft geïnvesteerd in kabels tussen de VS en Japan, de VS en Brazilië en een netwerk dat verschillende Aziatische landen onderling verbindt. Inmiddels gaat tweederde van al het dataverkeer door dit soort private netwerken. Een paar jaar geleden was dat nog maar een tiende.


Surf

In 2013 openden onderzoeksnetwerken, waaronder het Nederlandse Surf, een trans-Atlantische verbinding een snelheid van 100Gbits/s. Dat was toen een wereldprimeur.

De werkzaamheden aan de MAREA beginnen in augustus dit jaar, najaar 2017 moeten de eerste bits er doorheen gaan. Volgens bronnen zou het gaan om een investering van $ 200 miljoen.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.