Transcendence, met Johnny Depp in de hoofdrol, gaat over computerwetenschapper Will Caster. Hij staat op het punt om een zelfdenkend computerprogramma te ontwikkelen dat, zo vertelt hij in het begin, het menselijk kunnen zal overtreffen.

Dit idee van singulariteit, dat in de film transcendence heet, wordt niet door iedereen even goed ontvangen. Een verzetsgroep tegen technologie schiet Caster zelfs neer, zodat hij zijn werk niet kan voortzetten. Om te voorkomen dat hij sterft, besluit zijn vrouw Evelyn (Rebecca Hall) om het onaffe computerprogramma te laten fuseren met het brein van Depp. Daardoor wordt de nieuwe computer-Caster de kunstmatige intelligentie die al het menselijk kunnen overtreft.

De computer kan alles: hij leert vele malen sneller dan mensen en heeft binnen no time een oplossing voor alle wereldproblemen. Honger, ziekte en ongeluk kunnen dankzij het enorme computerbrein tot het verleden gaan behoren. Maar omdat kunstmatige intelligentie tegennatuurlijk en daarom onacceptabel is, probeert de verzetsgroep Caster uit de weg te ruimen.



Ondertussen helpt Caster met nanotechnologie zieke mensen: hij laat blinden weer zien en mensen in een rolstoel weer lopen. Tijdens het genezen maakt Caster de patiënt lid van zijn sekte door een stukje van zijn bewustzijn in de nieuwe volgeling te plaatsen. De verzetsgroep valt Caster aan vanwege dergelijke misstanden en implanteert een virus, waardoor alle technologie ter wereld plat komt te liggen.

Transcendence probeert intelligente dingen te zeggen over de toekomst van computers en het ontstaan van kunstmatige intelligentie, maar heeft duidelijk last van een technologiefobie. Die komt in de verzetsgroep duidelijk tot uiting: vanaf het begin vindt de groep kunstmatige intelligentie onacceptabel, zonder dat daar concrete motivatie voor is. De film kiest voor een groot deel de kant van deze groep, waaruit een ondertoon van angst spreekt voor een toekomst die in feite al hier is – zijn mensen immers niet al bijna één geworden met hun technologie?

Al met al lijkt Transcendence vooral een gemiste kans: de voor- en nadelen van kunstmatige intelligentie zijn interessant om op een rijtje te zetten, maar deze film verkent ze niet of nauwelijks.(MS)

‘Transcendence’ draait vanaf 19 juni in de meeste Nederlandse bioscopen.
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.