De technosfeer – alles wat de mensheid ooit heeft neergezet aan steden, fabrieken, infrastructuur, landbouwgronden enzovoorts – heeft een massa van 30 biljoen ton, zo heeft een internationaal team van onderzoekers becijferd.


Het is geen verrassing dat de grootste massa van de door de mens gecreëerde technosfeer is te vinden in de steden: die zijn gezamenlijk goed voor ruim een derde van het totaal. Dan volgen bebouwing op het platteland, weiland, akkers en door visserij verstoorde zeebodem, samen goed voor ruim de helft van het de totale massa van de technosfeer. Die 30 biljoen ton is gelijk aan dertig keer een miljoen maal een miljard kilogram. Het onderzoek staat onder leiding van de de geologische faculteit van de Engelse University of Leicester, dat de resultaten bekendmaakte.


Ingreep van de mens

De technosfeer bevat meer dan alleen de gebouwen: het gaat om het geheel aan technologische artefacten die zorgen voor energie-, materie- en informatiestromen en die het mogelijk maken dat de menselijke samenleving functioneert. Alles waarin de greep van de mens duidelijk zichtbaar is, rekenen de onderzoekers tot de technosfeer. Dat zijn dus zowel gebouwen als structuren, zoals landbouwgrond, plantages en mijnen voor het winnen van grondstoffen.

De inzet van het internationale team van onderzoekers van universiteiten van diverse continenten is om alle onderdelen van de technosfeer te catalogiseren en te classificeren, net zoals Linnaeus dat indertijd deed met de biosfeer. Ze zijn nu begonnen met wat ze het eenvoudigst noemen: de fysieke technosfeer. Op termijn willen ze ook de energie-, materie- en informatiestromen in beeld brengen, evenals de sociale structuren.

Net zoals het biosysteem zijn kringlopen heeft, geldt dat ook voor de technosfeer. IJzer, aluminium, papier en glas worden op grote schaal gerecycled, maar veel verdwijnt ook als afval, inclusief gassen als CO2 en methaan.


Schattingen

De getallen in onderstaande tabel zijn de best mogelijke schattingen, met veel onzekerheid omgeven, maar goed genoeg om een indicatie te hebben van de samenstelling en de totale omvang van de fysieke technosfeer. Bij het gebruik van landbouwgrond en weidegronden is gerekend met een gemiddelde werkdiepte van 10 à 15 cm.

 

Component

Massa

(biljoen ton)

Percentage
Stedelijk gebied 11,1 37
Bebouwing platteland 6,3 21
Weidegronden 5,0 17
Akkerland 3,8 13
Omgewoelde zeebodem 2,25 8
Door landgebruik geërodeerde grond 0,8 3
Buitenstedelijke wegen 0,4 1
Plantages 0,2 1
     
Totaal 30,1  

 

De verscheidenheid aan voorwerpen in de technosfeer is gigantisch, zeker als elk afzonderlijk boek dat ooit werd geschreven ook telt als afzonderlijk artefact. Hoewel ook hiervoor nog geen getallen bestaan, schatten de auteurs dat de diversiteit in de technosfeer minstens die van de ooit bestaande diversiteit van de aarde evenaart en wellicht al groter is.

De totale massa van de technosfeer van 30 biljoen ton komt neer op ruim 50 kg per m2 van de aarde. Die massa is een factor honderdduizend groter dan het totale gewicht van de mensheid (ruim 3 miljard ton). Die menselijke massa is op zijn beurt weer een factor tien groter dan de massa van alle gewervelde dieren op aarde. Het geeft maar aan hoezeer de mensheid bezig is zijn stempel op de aarde te drukken, aldus de auteurs.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.