De Lix 3D Pen lijkt op het eerste gezicht een doodgewone pen, maar schijn bedriegt. De Amerikaanse ontwerpers claimen dat het de kleinste 3D-printpen ter wereld is. Een bloemenvaas, een tekst op de muur, een sieraad of een patroon op een shirt, met de Lix 3D Pen zijn dit soort figuren in een handomdraai te maken. ‘De pen maakt het mogelijk om te tekenen in de lucht en je diepste creativiteit aan te boren’, aldus Ismail Baran, woordvoerder van het Lix Team.

De Lix 3D Pen, met een USB-kabel aan te sluiten op een oplader, wordt bij het uiteinde gevoed met dunne draadjes plastic. Een kleine elektromotor trekt via een mechanisme van tandwieltjes de draad naar binnen. Ongeveer bij de tip van de pen smelt een hitte-element het plastic. De smelttemperatuur varieert afhankelijk van het type plastic tussen 160 en 190 °C. ‘Het gesmolten plastic koelt af zodra het de tip heeft verlaten en stolt vrijwel direct.’



Het mechanisme dat de draad door de pen trekt, is opgenomen in een buisje met een diameter van 12 mm. De behuizing daarvan bestaat uit een mengeling van keramiek en thermoplastic. De mix van materialen heeft een slechte warmtegeleiding en voorkomt zo onaangename sensaties. ‘Het minimaliseren van het mechanisme was een van de grootste uitdagingen.’ De pen weegt in totaal 40 g.

Klein nadeel is wellicht dat de 3D-pen vooralsnog afhankelijk lijkt te zijn van plastic van het Lix Team. Gebruikers van de pen kunnen via de website een zak met plastic aanschaffen. Tekenen met zelf verzameld plastic is voor eigen risico.
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.