Het Amerikaans-Roemeense ruimtevaartbedrijf ARCA Space Corporation heeft een testraket gebouwd die een lancering aanzienlijk goedkoper moet maken. De raket heeft een zogeheten aerospike-motor, die tijdens de hele lancering efficiënt werkt. Daardoor hoeven er geen onderdelen afgestoten te worden en kunnen de kosten laag blijven; per lancering rond de 1 miljoen dollar, beweren de makers. Dat is veel lager dan de commerciële raketten van andere bedrijven. 

ARCA Space Corporation heeft in New Mexico, de VS, in zestig dagen een testopstelling gebouwd (pdf-bestand) voor zijn aerospike-motor. Dit is een type raketmotor dat van vorm kan veranderen om te zorgen dat de voortstuwing op verschillende hoogtes optimaal blijft.

De raket plus motor staat nu nog in een lab, waar een aantal tests zal moeten uitwijzen of de motor echt zo goed werkt als de berekeningen beloven. Blijkt dat het geval, dan moet de testraket ook echt de lucht in gaan, boven de woestijn van New Mexico. Een datum voor de lancering is nog niet bekendgemaakt. 

ARCA streeft maar naar één ding: betaalbare ruimtevaart. Waar andere ruimtevaartuigen tijdens de lancering enorme stukken afstoten om minder gewicht te hebben, bouwt ARCA met zijn Haas 2CA aan een raket die in zijn geheel in een baan rond de aarde moet terechtkomen. 

 

 

Minisatelliet

Door de raket klein te houden en de efficiënte aerospike-motor in te zetten zou dat moeten lukken. Eenvoudig is het echter niet; het feit dat bijna elke raket in de geschiedenis meerdere ‘stages’ had zegt wat dat betreft genoeg. Maar de doelstelling van ARCA is bescheiden: het richt zich niet op het vervoeren van astronauten of enorme satellieten, maar juist op minisatellieten. Dat is een toepassingsgebied dat hard groeit (lees: '101 minisatellieten de ruimte in'), maar nu moeten die kleine satellietjes nog meeliften met de lancering van grotere ruimteveren. ARCA hoopt een gat in de markt te hebben ontdekt voor een raket die goedkoop genoeg is om alleen minisatellieten te vervoeren. 

ARCA is niet het enige bedrijf dat probeert de ruimtevaart goedkoper te maken. SpaceX experimenteert al een tijdje met het terug laten keren van de eerste fase van een raket (lees: 'SpaceX lanceert recycle-raket'), zodat die hergebruikt kan worden. Ook Blue Origin doet dat – dat bedrijf was zelfs het eerste dat succesvol een raket lieten terugkeren (lees: 'Raket keert voor het eerst terug'). ARCA gaat niet voor het recyclen van raketten, maar voor een minder verspillende lanceertechniek. Of dat gaat werken zal de toekomst leren. 
 

Beeld: ARCA

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.