Nagenoeg alle ouders zullen zich wanhopig afvragen wat ze met hun kinderen aanmoeten, op opnieuw zo'n schoolloze werkdag. De James Dyson Foundation schiet te hulp. 

De stichting, een geesteskind van de bekende stofzuigerontwerper, biedt op haar website een reeks experimenten aan waarmee kinderen die vanwege de coronapandemie thuis zitten, hun ingenieuze nieuwsgierigheid kunnen uitleven. Tegelijkertijd biedt het lesmateriaal de ouders of verzorgers een helpende hand om de sleur van de hele-dag-thuis op te vrolijken met wat met  slimme, technische bezigheden.
 

Meer lezen in het Dossier Corona


De ingenieurs en designers van de James Dyson Foundation hebben in totaal 44 uitdagingen samengesteld, in de vorm van challenge cards: 22 technische bouwexperimenten en 22 natuurkundige proeven. Alle taken kunnen met gewoon huis-, tuin- en keukenmateriaal worden uitgevoerd, bijvoorbeeld met touwtjes, spaghetti, lege petflessen of aardappels. Een voorbeeld van zo'n taak is: hoe stop je een ei in een fles zonder dat-ie kapot gaat.


Vanaf 7 jaar oud

De experimenten zijn geschikt voor kinderen vanaf zeven jaar oud. Uit commentaren blijkt dat oudere broers en zussen en zelfs ouders de proefjes ook leuk vinden. Op de vrolijke en duidelijk geïllustreerde challenge cards staan een samenvatting, technische aanwijzingen over hoe je de taak moet volbrengen, tips om fouten te voorkomen en tot slot een wetenschappelijke uitleg over het hoe en wat van de taak. Soms is er op de site ook een llustratievideo bij de taak te vinden.

De James Dyson Foundation is een stichting die de uitvinder en ondernemer (beroemd van stofzuigers, ventilatoren en haardrogers) James Dyson heeft opgericht om technisch interesse bij kinderen te prikkelen en ondersteunen. Eerder stuimuleerde de stichting kinderen onder meer om een knikkerbaan te maken, zoals te zien is in de video hieronder.
 


Tekst: Judith Stalpers

Foto: James Dyson Foundation
 

Meer lezen over technologie in de corona-crisis? Bezoek het Dossier Corona.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.