Vernufteling 2020

Ingenieursbureau Nieman Raadgevende Ingenieurs heeft samen met Buro de Haan de Bouwbesluit-toetshulp bedacht, een helpende hand voor alle betrokken partijen in het bouwproces.

Regels en wetgeving zijn soms in tegenspraak met elkaar. Dat maakt het voor architecten lastig om gebouwen te ontwerpen die aan alle eisen voldoen. Zo wordt nieuwbouw bijvoorbeeld beoordeeld op milieu-impact (MPG-norm) én op de in 2020 opgestelde BENG-normen. Die definiëren de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen.

‘Een architect zou een gebouw van louter lucht moeten maken om zo goed mogelijk te scoren op de MPG-normen, waaraan de milieu belasting van een ontwerp wordt getoetst’, zegt Radboud van Hemel, directeur van het bedrijf Bimpact. Terwijl het beste ontwerp volgens de BENG-regelgeving een gebouw is met maximaal gebruik van isolatiemateriaal en installaties om energieneutraal te zijn. Hoe houdt de architect het overzicht? Dat vergt in elk project weer veel puzzelwerk.

Ingenieursbureau Nieman Raadgevende Ingenieurs en Buro de Haan hebben hiervoor de Bouwbesluit-toetshulp bedacht, een helpende hand voor alle betrokken partijen in het bouwproces. De toetshulp is een toepassing voor BIM/Revit-software om gebouwmodellen te maken. 

 

Stemmen
Dit is een van de twaalf genomineerden voor De Vernufteling 2020. Bekijk hier alle kandidaten of stem op dit project bij NLingenieurs.

 

Realtime

De toetshulp laat realtime binnen het gebouwmodel zien of het ontwerp voldoet aan vier belangrijke onderdelen van het Bouwbesluit. Voldoet het ontwerp op een bepaald punt niet, dan belaat de toetshulp zien waar het probleem zit.

Voor de geïnteresseerden is zelfs door te klikken tot aan de berekeningen en de exacte regels waarom het ontwerp niet voldoet, zodat er op elementniveau volledige inzage is in wat de toetshulp doet.

 

Raam oppervlak

De samenwerking tussen de twee bureaus heeft geleid tot de oprichting van het bedrijf Bimpact dat de Bouwbesluit-toetshulp op de markt brengt.

‘Doordat de toetshulp realtime in de modelleersoftware werkt, ziet de gebruiker direct wat bijvoorbeeld de invloed is van het vergroten van een raam oppervlak op de toename van daglicht toetreding’, zegt Van Hemel.

 

 

Alternatieve materialen

Dit brengt bovendien nieuwe vrijheden mee: ‘De toetshulp is te gebruiken tijdens de ontwerpwerkzaam heden en geeft realtime aan of het ontwerp al of niet voldoet. Maar denk ook aan het even snel beoordelen van alternatieve materialen of details door werkvoorbereiders of het nemen van inkoopbeslissingen.’

Voor nu is de Bouwbesluit-toetshulp alleen te gebruiken voor nieuwbouw. Daarnaast is het bedrijf bezig met losse toetshulpen per maatregel. Recent is bijvoorbeeld de MPG-toetshulp geïntroduceerd. Daarmee ziet de gebruiker tijdens het modelleren hoe het ontwerp presteert, zowel op Bouwbesluit als MPG-prestatie.

 

Stemmen
Dit is een van de twaalf genomineerden voor De Vernufteling 2020. Bekijk hier alle kandidaten of stem op dit project bij NLingenieurs.

 

Beeld: Bimpact

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.