Vernufteling 2020

Bij het testen van hoogspanningsstations is veiligheid extra belangrijk vanwege de gevaren van de installatie. Advies- en ingenieursbureau Antea Group ontwikkelde daarom een virtueel alternatief, genaamd TOTO VR.

Met deze techniek kunnen de testen plaatsvinden in een virtuele wereld. Daarnaast kan ook het personeel worden opgeleid met TOTO VR. Zo is de omgeving te verkennen zonder dat de gebruiker daadwerkelijk risico loopt.

Virtual reality (VR) was in deze industrie tot nu toe nog niet toegepast als testhulpmiddel’, zegt Jesse Stammers, business development manager virtual engineering bij Antea Group. ‘De eerste gebruikers van de pilot zijn zeer te spreken over de mogelijkheden.’

 

Stemmen
Dit is een van de twaalf genomineerden voor De Vernufteling 2020. Bekijk hier alle kandidaten of stem op dit project bij NLingenieurs.

 

Een-op-eenoefeningen

Op basis van een driedimensionaal model uit BIM-software, een programma om modellen van ontwerpen te maken, kan de VR-technologie een virtuele omgeving maken. Deze digitale versie van een hoogspanningsstation is te gebruiken voor groeps trainingen, voor een-op-eenoefeningen en voor een enkele gebruiker.

‘Vooral het testen en trainen zonder tijdslimiet bevalt de eerste gebruikers goed’, zegt Stammers. ‘De veiligheidsprotocollen hebben we in de software ingebouwd. Bepaalde deuren zijn bijvoorbeeld niet te openen voordat de gebruiker de juiste veiligheidsmaatregelen heeft getroffen.’

 

Beperkte tijd

Het testen van een hoogspanningsstation is slechts een voorbeeld. TOTO VR is ook te gebruiken voor het testen van infrastructuur. Om bijvoorbeeld de veiligheid van een tunnel te testen, moet die compleet worden afgesloten voor verkeer. Dat kost veel geld en moeite. Alle partijen, zoals de ingenieurs en de brandweer, moeten paraat staan en de beschikbare tijd is beperkt. Door de testen in de digitale kopie uit te voeren, kunnen die zo vaak worden herhaald als de gebruiker wil, zonder oplopende kosten of hinder.

Daarnaast is TOTO VR in te zetten om installaties te testen die nog niet eens zijn gebouwd. ‘Zowel het testen van de installatie is mogelijk, als het trainen van toekomstig personeel’, zegt Stammers. ‘Het trainen van mensen in een virtuele omgeving is makkelijker dan droge uitleg op papier. De cursist kan de instructies direct toepassen, nog voordat de installatie daadwerkelijk bestaat.’

 

Stemmen
Dit is een van de twaalf genomineerden voor De Vernufteling 2020. Bekijk hier alle kandidaten of stem op dit project bij NLingenieurs.

 

Beeld: Antea Group

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.