Eureka

De rolstoel is elektrisch, heeft zijn motoren in de wielen, en kan traplopen. Het geheim daarvoor is een uitklapbare rupsband.

De meeste elektrische rolstoelen zijn tamelijk logge en zware apparaten. De gebruiker ervan blijft daarin tegen beperkingen aanlopen. Ondanks verschillende ontwikkelde prototypes is er nog geen compacte, elegante en betaalbare rolstoel op de markt die kan traplopen. Een team van Zwitserse masterstudenten aan de technische universiteit ETH Zürich en de Kunstacademie van Zürich presenteerde onlangs het nieuwe prototype-ontwerp Scewo – een compacte en mooi vormgegeven ‘rolstoel voor de 21e eeuw’. Het prototype bouwt voort op een eerder ontwerp van de Scalevo (lees: 'Rolstoel rijdt trap op').
 


De Scewo is modulair opgebouwd en heeft met alle functionaliteit een totaalgewicht van 95 kilogram. Het draagvermogen is honderd kilogram. Voor normaal gebruik heeft de rolstoel twee grote, elektrisch aangedreven wielen die de rolstoel aandrijven met een maximumsnelheid van tien kilometer per uur. De rolstoel houdt zichzelf met de gebruiker in balans. Het bereik bedraagt op volle accu zo’n vijftien tot twintig kilometer.


Wenteltrap

Een trap bestijgen gaat letterlijk met een druk op de knop. Onderop de rolstoel, tussen de wielen in, liggen twee uitklapbare rupsbanden die onder een hoek met de rolstoel gezet kunnen worden. Zo kan de gebruiker eenvoudig met een snelheid van een tree per seconde een trap oprijden, terwijl hij zelf recht blijft zitten. De rolstoel kan trappen met een hellingshoek van maximaal 35 graden en ook wenteltrappen bestijgen. Mits die natuurlijk breed genoeg zijn voor de 66 centimeter brede en 110 centimeter lange rolstoel.
 


Door de rupsbanden onder een hoek te plaatsen, aan de achterkant ondersteund met steunwielen, kan de gebruiker een stuk omhoog komen in zijn stoel. Dankzij deze functie kan de gebruiker op ooghoogte komen met andere mensen, of in winkels binnen bereik komen van de hogere planken en rekken. Bovendien kunnen de rupsbanden ingezet worden voor meer grip op gladde ondergronden, zoals in de sneeuw of over fijn grint.

Het ontwerpteam probeert momenteel via crowdfunding voldoende geld bij elkaar te krijgen om de Scewo rolstoel in productie te kunnen nemen. Het doel is om eind volgend jaar het productie-exemplaar uitontwikkeld te hebben.
 


 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.