Twitter werkt aan een pogramma om videoboodschappen snel te herkennen. Daarmee kunnen ze aanstootgevende beelden in livestreams of korte filmpjes (Vines) wegfilteren, en gebruikers beter voorzien van filmpjes die bij hun smaak passen.

Twitter's onderzoeksafdeling, Cortex, ontwikkelde een 'deep learning'-algoritme om de video's te herkennen. Dat soort programma's is steeds populairder, en bestaat uit een digitaal 'brein' dat grote hoeveelheden video's bekijkt en zo beeld leert herkennen. Google gebruikte een dergelijke techniek om een computer het spel Go te laten winnen van een menselijke speler, iets dat lang onmogelijk leek.

Ook het herkennen van beelden is iets waarin de mens superieur is aan een computer. Omdat een computer enkel pixels ziet en geen context heeft voor de inhoud van een video, lukt het een algoritme normaal gesproken niet of nauwelijks een video te duiden. Zelfs stilstaande beelden leveren soms problemen op.


Livestreamen

Dankzij de deep learning-aanpak lukte het nu wél. Een proef met streamingdienst Periscope (ook van Twitter), waarop mensen een live-uitzending kunnen beginnen, leek veelbelovend. Eerst kreeg het algoritme een training, waarbij mensen video's bekeken en aan het programma vertelden wat ze zagen. Vervolgens 'bekeek' het algoritme de Periscope-streams en wist het in een aantal gevallen de beelden te herkennen. Het programma ontdekte zo onder andere een kattenfilmpje.

Twitter wil de techniek gebruiken om ongewenste 'content' sneller te verwijderen. Zeker met live-video is dat vaak lastig, omdat er niet naar elk filmpje gekeken kan worden. Met een algoritme wordt dat makkelijker en kan de sociale mediadienst eerder ingrijpen. Daarnaast wil Twitter met het algoritme het aanradingssysteem verbeteren. Als een algoritme weet wat er in elk filmpje te zien is, kan het gebruikers filmpjes aanraden die beter bij hun interesses passen.


Nieuwe tijdlijn

Dat laatste past in een nieuwe weg die Twitter inslaat. Traditioneel bestond het netwerk uit berichtjes in een tijdlijn, op chronologische volgorde gesorteerd. Sinds een maand is er de optie om de 'beste' tweets eerst te tonen. Die verandering kwam de site op veel kritiek te staan, maar met de tests van een aanradingsalgoritme lijkt het bedrijf door te willen met een 'curated timeline', zoals ze het zelf noemen.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.