Een Brits bedrijf heeft een operatierobot ontwikkeld die een breed scala aan kijkoperaties kan uitvoeren. Het apparaat, dat eind volgend jaar voor het eerst in ziekenhuizen wordt ingezet, belooft kleiner, veelzijdiger en goedkoper te worden dan huidige marktleider Da Vinci.  

Cambridge Medical Robotics, een bedrijf uit de gelijknamige Engelse stad, heeft tests op mensen succesvol afgerond. Begin volgend jaar komt het product op de markt. Het robotsysteem, dat naar de naam Versius luistert, bestaat uit een console met een 3D-scherm en een robotarm met aan het uiteinde een 5 mm smalle staaf die de operatie uitvoert. De arts volgt op het 3D-scherm de operatie en stuurt de staaf. Versius kan verschillende kijkoperaties via de buikholte uitvoeren: de rug (hernia), darm, prostaat, oor, neus en keel zijn allemaal zo te bereiken. De robot maakt slechts een kleine incisie waardoor de patiënt een veel kleinere wond heeft. Daardoor zijn er minder complicaties en herstelt de patiënt sneller.

 

Bestaande technieken

De robotchirurg maakt gebruik van bestaande elektrotechniek, zoals een processor uit smartphones om informatie te verwerken en een versnellingsbak uit ruimtevaartschepen om te bewegen. Daardoor verwachten de Britten dat hij een stuk goedkoper is dan huidige operatierobots, die al gauw enkele miljoenen euro’s kosten. Versius is ook driemaal zo klein als de concurrentie, en zou daardoor makkelijker tussen verschillende operatiekamers verplaatst kunnen worden. Doordat hij vier ‘gewrichten’ heeft geeft hij de chirurgen meer bewegingsvrijheid.

 

Da Vinci

Tot nu toe is de Da Vinci robot, ontwikkeld door het Amerikaanse Intuitive Surgical, de enige commercieel verkrijgbare operatierobot. In Nederland wordt dit apparaat in meer dan twintig ziekenhuizen gebruikt, voornamelijk voor de behandeling van prostaatkanker. In Eindhoven werkt ook MicroSure aan een operatierobot. Deze spin-off van de TU Eindhoven richt zich op microchirurgie, zoals het hechten van bloedvaten en zenuwen, en start binnenkort met trials bij patiënten. CTO ir. Raimondo Cau van MicroSure volgt de ontwikkelingen van de Britse Versius op de voet. ‘Ik vind het een hele mooie ontwikkeling. Het is goed als er meer concurrentie komt voor de Da Vinci. Intuitive is nu een heel dominante marktspeler en ze stellen vervelende eisen aan het gebruik van hun apparaten, bijvoorbeeld het gebruik van dure, niet-steriliseerbare instrumenten en verplichte trainings- en servicecontracten. Het zou goed zijn als deze markt opengebroken wordt. Deze robot van CMR is goedkoper, efficiënter en veelzijdiger omdat hij voor meerdere soorten operaties gebruikt kan worden.’

 

Autonome robot

Er zijn ook nog andere operatierobots in ontwikkeling. Wetenschappers van het Instituut voor Pediatric Surgical Innovation in Washington werken bijvoorbeeld aan een autonome robotchirurg die zelf de randen van het weefsel herkent en zijn handelingen daarop afstemt. In feite is alleen in dit geval sprake van een ‘echte’ robot, omdat hij zijn eigen beslissingen neemt, en zijn de andere operatierobots slechts hightech gereedschappen. Hoe dan ook is de verwachting dat door deze nieuwe aanstormende technieken de markt voor operatie-apparatuur de komende jaren een stuk groter en diverser zal worden.

Beeld: Cambrigde Medical Robotics

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.