De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit (FDA) heeft voor het eerst toestemming gegeven voor de verkoop van een 'slimme' pil. Deze geeft artsen of familieleden van de pillenslikker een seintje als de pil in de maag is beland, en dus daadwerkelijk door een patiënt is ingenomen. Dat kan helpen om medicijnkuren te voltooien, iets dat nu niet altijd gebeurt.

De pil stuurt een elektrisch signaal uit op het moment dat hij in aanraking komt met maagzuur. De patiént moet een pleister dragen die het signaal opvangt en doorstuurt naar het web. Via een app kunnen artsen, familie of vrienden vervolgens een seintje krijgen dat de pil daadwerkelijk is ingenomen. De techniek bestaat al langer (lees: 'Elektronische pil werkt op maagzuur'), maar was tot nu toe niet officieel toegestaan in medicijnen. De FDA maakt het nu mogelijk dat de elektrische pil in Amerika mag worden verkocht.

Te vroeg afgebroken medicijnkuren en het niet innemen van medicijnen veroorzaken veel problemen. Abilify is een anti-schizofreniemedicijn. Wordt dat niet elke dag ingenomen, dan is de kans op complicaties of klachten groter. Het kan dus nuttig zijn dat een arts of familielid bijhoudt dat een patiënt vaak genoeg medicijnen inneemt. De techniek zou ook nuttig zijn voor antibiotica, waar afgebroken kuren voor resistentie van bacteriën zorgen. Mede daarom bestonden er al medicijndoosjes die bijhouden of iemand de juiste dagelijkse dosis pillen inneemt (lees: 'Pillendoosje houdt gebruik medicijnen bij'). Maar die doosjes stellen alleen vast dat er een pil uit is gehaald, niet of die ook daadwerkelijk is ingenomen.

 

Werkt het wel?

De FDA maakt in haar persbericht wel een belangrijke kanttekening: 'Er is geen bewijs dat dit product patiënten het behandelschema beter volgen. Bovendien kan Abilify MyCite niet worden gebruikt om medicijninname 'real-time' te volgen omdat de detectie van inname niet altijd wordt gemeten of met vertraging binnenkomt.' De pil is dus vooral getest op veiligheid en daarop door de FDA goedgekeurd. Of hij het elektronische deel ook naar behoren werkt is echter nog de vraag.

 

Ethisch

Nu de elektronische pil voorgeschreven mag worden, zal het bedrijf dat het medicijn maakt ongetwijfeld nuttige data krijgen. Daarmee kunnen ze de technologie verbeteren zodat het signaal van inname op een gegeven moment wél betrouwbaar genoeg is. Zulke techniek roept echter ook vragen op. In de New York Times zegt psychiater Peter Kramer dat patiënten mogelijk dwang voelen om pillen in te nemen, ook al willen ze het eigenlijk niet. Vooral voor kwetsbare personen - en patiënten met schizofrenie zijn vaker kwetsbaar - kan dat onethisch zijn.

Daarnaast is het de vraag of de pil hackbestendig is. Details over de beveiliging zijn er niet; producent Otsuka uit Japan vertelt er niks over in hun persbericht. Het zou kunnen dat de informatie die via de pleister het web op gaat in verkeerde handen valt, met alle gevolgen van dien; er zullen genoeg mensen zijn die niet willen dat hun omgeving weet dat ze anti-schizofreniemedicijnen slikken. Otsuka start volgend jaar met de verkoop van de pil, in beperkte oplage.

Openingsbeeld: TBIT

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.