uit het magazine

Wat zijn de politieke partijen van plan als het om onderwerpen gaan die raken aan de techniek? De Ingenieur vroeg het de bèta’s op de verkiezingslijst.


Het is zoeken met een vergrootglas, maar dan zijn ze toch heus te vinden: aspirant Tweede Kamerleden met een bèta-achtergrond. De Ingenieur speurde hen op tussen de politicologen en bestuurskundigen en belde de hoogst geplaatste persoon met een bèta-achtergrond op de lijst. Dat hoefde geen ingenieur of wis- of natuurkundige te zijn, een gedegen achtergrond in de aardwetenschappen voldeed bijvoorbeeld ook. 

Het mag dan zo zijn dat bèta’s nogal ondervertegenwoordigd zijn in de politieke arena, techniek speelt wel een steeds grotere rol bij het oplossen van de uitdagingen waar Nederland voor staat.

 

DOSSIER VERKIEZINGEN 2023
Voor het novembernummer sprak De Ingenieur met acht kandidaat-Kamerleden met een bèta-achtergrond van verschillende politieke partijen over hun standpunten. 
Verder vroegen we vijf experts om te duiden waar het bij de verkiezingen óók om gaat. Waar draait het om bij thema's als mobiliteit, privacy, big tech en industriebeleid?
Bekijk het Dossier Verkiezingen 2023.

 

De Ingenieur vroeg de kandidaat-Kamerleden naar de partijstandpunten over aan techniek gerelateerde zaken en naar het gewenste beleid rondom energie, stikstof, chemische vervuiling, woningbouw, mobiliteit, digitalisering en AI, personeelstekorten in de technische sector en het innovatiebeleid van Nederland. Het leverde een interessant overzicht op van standpunten van de meest kansrijke partijen.

Klik hier voor het volledige Dossier Verkiezingen 2023.

 

Meer kandidaat-Kamerleden met een bèta-achtergrond zoeken? Op de website vinddebetaopdelijst.nl zijn alle kandidaat-Kamerleden met een bèta-achtergrond te vinden gerangschikt per politieke partij. 


Foto: Shutterstock

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.