Weinig parlementsleden zijn uit de techniek afkomstig. Brengen de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november daar verandering in? De Ingenieur pluisde de kandidatenlijsten door van de negen partijen die in de jongste pelingen het hoogst eindigen en belde met de hooggeplaatste bèta (de PVV reageerde niet op herhaalde verzoeken om medewerking). We vroegen daarnaast een vijftal experts om de belangrijkste, aan techniek gerelateerde verkiezingsthema’s nader te duiden. Techniek is niet neutraal - er valt wat te kiezen, is de conclusie.

Doorbreek de afhankelijkheid van Big Tech

We kunnen beter nu al handelen, dan wachten totdat een plotselinge uitval van de cloud de halve Europese economie stillegt, vindt Reijer Passchier.

Verder lezen

Denk aan Bismarck!

Maak ruimte én tijd voor vergroening en verduurzaming, zegt Gert Jan Kramer, hoogleraar duurzame energievoorziening aan de Universiteit Utrecht.

Verder lezen

Nederland, laat innovatie niet weglekken

Een bedrijfje starten lukt goed in Nederland, steun genoeg van de overheid, maar wil je doorgroeien dan zijn investeerders lastig te vinden, ziet Iryna Pakhomova.

Verder lezen

Wat zijn mijn persoonsgegevens waard?

Als we niet uitkijken hebben we straks online geen enkele privacy meer over, waarschuwt expert Bert Hubert.

Verder lezen

Benut de kansen die autonome voertuigen bieden

Automatische voertuigen bieden kansen wat betreft toegankelijkheid, mobiliteit en verkeersveiligheid, als we de risico’s op tijd onder ogen zien, zegt Simeon Calvert van de TU Delft.

Verder lezen

D66: Anne-Marijke Podt

'Wat Rob Jetten als eerste klimaatminister in gang heeft gezet, willen we doorzetten', zegt Anne-Marijke Podt, kandidaat-Kamerlid voor D66.

Anne-Marijke Podt
Verder lezen

CDA: Eline Vedder

‘Er moeten meer bèta’s in de politiek gaan werken’, vindt Eline Vedder van het CDA.

Eline Vedder
Verder lezen

GroenLinks-PvdA: Geert Gabriëls

'Wij zijn bondgenoot van bedrijven die groen en sociaal willen innoveren', aldus Geert Gabriëls van de lijst GroenLinks-PvdA.

Geert Gabriëls
Verder lezen

NSC: Jesse Six Dijkstra

NSC wil strakke wetgeving rond algoritmen. Als de overheid besluitvorming uit handen geeft aan algoritmen, dan kan het immers fout gaan.

Jesse Six Dijkstra
Verder lezen

SP: Murat Memiş

‘Deze verkiezingen komen op een bijzonder moment. Nederland gaat in november de keuze maken hoe we willen dat ons land er de komende tien, vijftien jaar uit komt te zien’, aldus Murat Memiş.

Murat Memiş
Verder lezen

BBB: Haidy Hankers

'BBB wil de regeldruk omlaag brengen, dan krijgen ondernemers weer ruimte voor ondernemerschap en innovatie’, zegt Haidy Hankers.

Haidy Hankers
Verder lezen

Partij voor de Dieren: Kıvılcım Pınar

‘PvdD zet zich niet alleen voor mensen met vinkjes, maar ook voor dieren en milieu’, zegt Kıvılcım Pınar.

Kıvılcım Pınar
Verder lezen

VVD: Peter de Groot

‘Techniek is steeds vaker de oplossing voor de verschillende maatschappelijke uitdagingen’, aldus Peter de Groot.

Peter de Groot
Verder lezen