Automaker Volkswagen heeft een nieuwe versie aangekondigd van zijn beroemde busje. Het surfer- en hippie-icoon komt in 2025 terug als autonoom, volledig elektrisch aangedreven voertuig.

Volkswagen kondigde de reissue van de beroemde 'Transporter'-lijn aan op een autobeurs in Detroit. Het bedrijf gaf het overbekende type 2 Volkswagenbusje een facelift waardoor hij er strakker en moderner uitziet. De grootste veranderingen zitten echter in het binnenwerk. De bus krijgt een batterijpakket van 111 kWh en vierwielaandrijving. Daarmee moet de wagen een bereik van 600 km krijgen, hoewel Volkswagen ook denkt aan een goedkoper model, met enkel achterwielaandrijving en een 83 kWh-batterij. Het is dezelfde techniek als in de ID Concept, die in september 2016 aangekondigd werd (lees 'Elektrische Volkswagen met 600 km bereik'.
 

 

Diesel

Dat Volkswagen elektrische auto's aankondigt mag geen verrassing zijn. Na het dieselschandaal, waarbij het bedrijf emissies structureel te laag liet testen met behulp van illegale software in de auto, wil het bedrijf zijn imago zo snel mogelijk opkrikken. Zeker in de Verenigde Staten, waar dieselwagens toch al een slechte naam hadden, hoopt de Duitse fabrikant zo snel mogelijk weer populair te worden. Aangezien de oorspronkelijke Volkswagenbus ook in de VS een legendarische status heeft, is dit nieuwe ontwerp mogelijk een goede zet.

 

De nieuwe bus wordt ook autonoom. Het ontwerp is zo gemaakt dat inzittenden kunnen kiezen of ze zelf rijden of de auto het werk laten doen. In dat laatste geval klapt de stuurcabine weg om ruimte te geven aan twee extra zitstoelen, zodat er zes mensen in de bus passen. Een uitneembare tablet laat alle gegevens zien over de rit, en inzittenden kunnen daarop naar hartenlust dingen aanpassen.

Het is een toekomstvisie die nog ver weg lijkt. Toch denkt Volkswagen dit binnen acht jaar te kunnen realiseren; in 2025 moeten deze en andere autonome, elektrische modellen, massaal op de weg zijn.

Beeld: Volkswagen

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.