Eureka

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben 840 miljoen mensen wereldwijd geen toegang tot elektriciteit. WaterLight werkt simpelweg op zout water om licht en elektriciteit te leveren voor het opladen van bijvoorbeeld mobieltjes.   
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


De Colombiaanse startup in duur­zame energie E-Dina en ontwerpbureau Wunderman Thompson Colombia ontwikkelden WaterLight om de levensstandaard te verbeteren van gemeenschappen die geen toegang hebben tot elektriciteit.

Het ontwerp komt voort uit een studie naar de traditionele leef­gewoonten van de Wayuu, een gemeenschap op het schiereiland La Guajira in het grensgebied van Colombia en Venezuela. Hun leef­gebied is omringd door zee en ze hebben slechts beperkt toegang tot elektriciteit.



Zeewater als bron van licht

WaterLight gebruikt zeewater om op een duurzame manier licht te geven, onder meer voor activiteiten zoals nachtvissen of juist klussen die anders alleen bij daglicht kunnen.

WaterLight werkt op basis van ionisatie. Als de elektrolyten in zout water reageren met magnesium in het apparaat wordt elektriciteit opgewekt. Op een halve liter zeewater geeft WaterLight 45 dagen lang licht. In noodsituaties kan in plaats van zout water ook urine worden gebruikt.


Usb-aansluiting

De lamp is ontworpen voor 5600 gebruiksuren ofwel zo’n twee tot drie jaar gebruik. De lamp heeft ook een usb-aansluiting voor het opladen van mobieltjes. WaterLight is gemaakt van gerecyclede materialen.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Wunderman Thompson Colombia 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.