Kom zondag 7 oktober bij KIVI in Den Haag luisteren naar ingenieurs met de gaafste projecten in het kader van het Weekend van de Wetenschap. Of ga naar een van de andere bedrijven, musea of scholen die hun deuren openen. Een kleine selectie.

Op de redactie van techniektijdschrift De Ingenieur verkeren we in de luxepositie dat we de ingenieurswereld op de voet mogen volgen. Waar lopen de coolste projecten? Welke mensen doen de meest bijzondere dingen?

Komende zondag presenteren we bij KIVI in Den Haag allerlei inspirerende ingenieurs, die komen vertellen over onder meer robotjes die zichzelf voortplanten, schimmels als grondstof voor schoenen en meetapparaten die speuren naar donkere materie. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Lees over alle sprekers: ‘Komend weekend Inspirerende Ingenieurs’.

Maar er is dit weekend overal in het land veel populairwetenschappelijks te doen. Wil je zelf op zoek gaan naar een mooi evenement, kijk even bij Weekend van de Wetenschap. Wij maakten alvast een selectie. In willekeurige volgorde, verspreid over Nederland:
 

Satellieten

Bij SRON in Groningen kun je de camera’s en andere meetinstrumenten komen bekijken die ze daar bouwen. Die komen te zitten op satellieten die vanuit de ruimte het heelal bekijken met röntgen- en infraroodstraling. Ze bekijken trouwens ook onze eigen aarde, om bijvoorbeeld klimaatverandering in de gaten te houden.


Datawandeling

Ben je je er eigenlijk een beetje bewust van hoeveel data bedrijven en overheden over je verzamelen? Bij de nieuwe bibliotheek in Almere kun je zaterdag en zondag een datawandeling maken. Herken jij alle punten waar data wordt verzameld? En om wat voor data gaat het eigenlijk?


Sinaasappel

Denk maar niet dat de smaak van een sinaasappelsnoepje echt uit een vrucht is geperst. Dikke kans dat de smaakstof komt van het bedrijf Isobionics, de grootste producent ter wereld van valencene, een natuurlijke sinaasappelsmaakstof op basis van fermentatie. Op zaterdag kun je in Geleen de fabriek in en zelf verschillende smaken proeven.


Bibberend robotje bouwen

Wanneer mag je iets een robot noemen? Kom zaterdag naar Bibliotheek Amstelland in Amstelveen en ontdek hoe je er al eentje kunt bouwen van een batterij, een motortje en een kroonsteentje.


Revalideren met games

Dat computergames niet alleen maar leuk zijn, maar ook nuttig, is zaterdag te zien bij Roessingh Research en Development in Enschede. Je mag er verschillende nieuwe technologieën zelf uitproberen. Oefen bijvoorbeeld je balans met de Gryphon Rider Game of word supersterk met behulp van een robotarm.


Open dag Deltares

Onderzoeksinstituut voor water en ondergrond Deltares in Delft bestaat tien jaar en neemt bezoekers mee naar de toekomst van waterveiligheid voor kusten en riviergebieden, energie uit water en bodem, schoon water en groene steden en nog veel meer. Ontdek zelf hoe het gedrag van water en bodem met modellen wordt voorspeld en hoe de Deltares-onderzoekers het effect van golven op dijken, duinen of offshoreconstructies testen. Ook mag je zaterdag zelf aan de slag: onderzoek de waterkwaliteit, kijk eens in de ondergrond en bezoek de faciliteiten.


Robots en drones

Wie warm wordt van robots – in de lucht of op de grond – en in de buurt van Eindhoven woont, kan zaterdag terecht bij Avular. Deze start-up laat zien wat voor robots er allemaal zijn, hoe het is om voor een start-up te werken en welke moeilijkheden je dan tegenkomt. Speciale aandacht is er voor de Curiosity Core, hét brein van elke nieuwe robot van het bedrijf.

Beeld: Weekend van de Wetenschap

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.