column

‘Voorsprong door techniek.’ Echt waar?, vraagt redacteur Jim Heirbaut zich af in zijn maandelijkse column. Deze keer: de nadelen van thuiswerken.

 

Hou toch op met dat thuiswerken. Ik wil gewoon dat mijn mensen naar kantoor komen, dat is beter voor hen en beter voor het ­bedrijf.

Het zijn niet mijn woorden, maar die van Eric Rondolat, de hoogste baas van Signify, het voormalige Philips Lighting. Onlangs sprak hij op de Eindhovense High Tech Campus.

Rondolat is een ­energieke vijftiger en prettig om naar te luisteren. Hij verstaat de kunst de aandacht vast te houden zonder ingewikkelde presentatie. Deze dag had hij geen powerpoint meegenomen, iets dat mensen vaker mogen doen.

De Fransman sprak uit het hoofd en sprong met zevenmijlslaarzen door de geschiedenis van Signify. Niet oninteressant, hoewel ik het meeste al eens had gehoord. Take away message: de invoering van de led heeft verlichting tientallen malen energiezuiniger gemaakt. Goed nieuws voor de wereld en het milieu, maar het begon inmiddels te klinken een promopraatje over zijn bedrijf. Ik had het praatje waarschijnlijk niet onthouden als hij niet iets opvallends had gezegd.

Op een vraag uit de zaal kwam de lockdownperiode ter sprake en thuiswerken. ‘Bij Signify zijn we tegen thuiswerken, want dat is slecht voor het bedrijf’, zei Rondolat. Het werken aan ingewikkelde technische producten is teamwork en dat doe je op kantoor, samen met je collega’s. Om elkaar te helpen en te inspireren.

Daarnaast, zo zei Rondolat, kun je mij niet wijsmaken dat er íemand is die het een goede invulling van zijn leven vindt om ’s ochtends uit bed te stappen, de computer aan te zetten en te beginnen met werken. Verschrikkelijk. Mensen moeten werk en privéleven niet zo vermengen, meent Rondolat, dat is ongezond. Je hebt je werk en als dat klaar is, dan ga je naar huis. Daar laad je je op met sport of andere hobby’s en dan kom je een dag later weer energized op je werk. Daar heeft een bedrijf veel meer aan en het is gezonder voor het individu.

In de zaal keken mensen verrast. Maar ik vond het wel een verfrissend standpunt. Tot nu toe hoorde ik vooral van bedrijven dat ze het thuiswerken omarmen of in ieder geval toestaan. Minder filerijden voor het personeel en misschien een hogere productiviteit.

Stimulerend is hij niet bepaald, die thuiswerkplek.

Zelf werk ik twee van de vier dagen thuis. Ik heb een rustige werkplek, maar ik merk dat ik de gezelligheid van de collega’s mis, net als de goede ideeën en de grapjes bij de koffie. Stimulerend is hij niet bepaald, die thuiswerkplek.
 

Hoe zit het bij u? Werkt u nog (deels) thuis? En bevalt dat? Wat zijn uw ervaringen? Ik hoor het graag van u. Ik beloof dat ik uw antwoorden niet zal verwerken in een powerpoint, maar een volgende column met best practices zou wel eens heel nuttig kunnen zijn: voor uzelf, uw werkgever en voor mij.
Mail uw reactie naar jim@ingenieur.nl.


Foto’s: Robert Lagendijk (portret); Our House

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.