De Nederlandse ingenieursbranche is vernuftig. Dat verdient erkenning en bekendheid. Met de uitreiking van De Vernufteling zetten Koninklijke NLingenieurs en maandblad De Ingenieur daarom jaarlijks samen innovatieve projecten van advies- en ingenieursbureaus in de schijnwerpers.

Stuur vóór 18 oktober het project in waar jouw bureau het meest trots op is en maak kans op De Vernufteling 2021. De uitreiking vindt plaats op 27 januari 2022.


De Vernufteling

De Ingenieur reikt de prijs in samenwerking met brancheorganisatie Koninklijke NLingenieurs uit aan het advies- of ingenieursbureau met het meest vindingrijke project. Elk vernieuwend, technologisch geavanceerd of baanbrekend project met een duidelijke maatschappelijke relevantie kan worden ingezonden om in aanmerking te komen voor De Vernufteling. 

Het kan gaan om een nieuw ontwikkelde techniek of om een slimme combinatie van bestaande technieken. Doorslaggevend is of het project vernuft uitstraalt en economisch en maatschappelijk van belang is. Bekijk voor een goede indruk de inzendingen van vorig jaar.
Doel Vernufteling

Het doel van de Vernufteling is het werk van advies- en ingenieursbureaus erkenning en bekendheid te geven. Techniek zit voor de meeste Nederlanders verstopt achter vanzelfsprekende verworvenheden als viaducten, waterzuivering of verwarming.

Het idee achter de prijs is om deze vernuftige techniek juist zichtbaar te maken, door er even de spotlights op te zetten.


Criteria De Vernufteling

De jury hanteert een viertal criteria bij het beoordelen van projecten:

  • Innovatief: het project introduceert iets nieuws en is praktisch toepasbaar
  • Economische waarde: er is een markt voor het project en het heeft exportpotentie
  • Technologisch geavanceerdde gebruikte techniek is van hoge kwaliteit en patenteerbaar, dus niet eerder bedacht
  • Maatschappelijke waardehet project levert een bijdrage aan het oplossen van een maatschappelijk probleem en draagt bij aan de uitstraling van het ingenieursvak
     

Inzending

Stuur jouw project(en) in vóór 18 oktober 2021 via vernufteling@nlingenieurs.nl. Je inzending bestaat uit vier A4'tjes waarin je je project beschrijft en een toelichting geeft op welke wijze jouw project voldoet aan de vier gestelde criteria.

Stuur minimaal één afbeelding van drukwerkkwaliteit (300 dpi) mee. Eind november ontvang je bericht of je tot een van de genomineerden behoort. Zo ja? Dan ontvangen wij aanvullend graag uiterlijk 31 december een filmpje van maximaal twee minuten van jouw project dat op de website van Koninklijke NLingenieurs wordt geplaatst.


Jury

Uit alle inzendingen wordt in november een selectie gemaakt door een vakjury die ook de winnaar uitkiest van De Vernufteling 2021. Daarnaast is er een publieksprijs. In het januarinummer van 2022 publiceert De Ingenieur alle genomineerden. Het publiek kan dan online zijn stem uitbrengen op zijn favoriet.

Zowel de vakjuryprijswinnaar als de publieksprijswinnaar worden bekendgemaakt op de nieuwjaarsbijeenkomst van Koninklijke NLingenieurs op 27 januari 2022. 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.