column

We zijn als ingenieurs geneigd om overal zelf een oplossing voor te zoeken. Maar soms vind je die eerder door gerichte vragen te stellen, schrijft columnist Rolf Hut.

'Ik heb een lastige uitdaging voor die handige studenten van je’, zegt Rob.  Hij is van Lijm & Cultuur, een mooie evenementenlocatie die grenst aan de campus van de TU Delft waar we in het verleden allerlei leuke dingen hebben georganiseerd.

Nu heeft Rob op het terrein een luxe conferentietent opgezet, als tijdelijke collegeruimte. Vanwege verbouwingen, coronamaatregelen en studentenaantallen die harder stijgen dan we gebouwen kunnen bouwen, heeft de TU Delft deze tijdelijke extra ruimte hard nodig.

Hoewel het luxe tenten zijn, blijven het tenten: niet supergoed geïsoleerd. De vijf ruimten in de tent hebben elk een flinke kachel van 175 kilowatt om het een beetje aangenaam te maken. Die kachels verstoken vijftien liter diesel per uur, per stuk!

Rob heeft de online thermostaat van de kachels afgeregeld op basis van het rooster dat hij van de universiteit heeft gekregen. De tent warm stoken als er niemand is, is zonde van de diesel, de CO2 en het klimaat.

Kunnen jouw studenten mijn thermostaat hacken?

Maar door roosterwijzigingen of docenten die op het laatste moment toch online lesgeven, gebeurt het regelmatig dat een lege zaal wordt opgewarmd, voor niets.

‘We staan voor de kat zijn viool te stoken. Kunnen jouw studenten mijn thermostaat hacken zodat die op een lage stand gaat als in het online rooster te zien is dat de les niet doorgaat?’

‘Een lichtsensor in elke zaal, die de stroom van de verwarming haalt als het donker is?’, opper ik.

‘Nee, ze moeten in nachtstand blijven, anders vriest alles kapot.’

‘Is het een Thermosmart?’ ‘Ja, hoezo?’

‘Dan hoef je niet te hacken: komt goed’, verzeker ik.

Thermosmart en veel andere slimme apparaten hebben een if this then that (IFTTT)-kanaal. Bij IFTTT kun je alles wat een kanaal heeft online aan elkaar knopen. Naast slimme apparaten zijn er kanalen voor Twitter, e-mail, het weer en nog veel meer.

Ik maakte ooit een lamp bij de kapstok die aanging als de weersverwachting voor Haarlem onder de 10 graden Celsius daalde. Jas aan!

Student Gijs heeft in no time een systeempje in elkaar gezet. Hij gebruikt een particle photon: een wifibordje waarop makkelijk sensoren kunnen worden aangesloten en verbonden met – je raadt het al – een IFTTT-kanaal. Lichtsensor erop en klaar.

Wanneer het donker is in de tent stuurt de particle photon via IFTTT een bericht naar de Thermosmart: lage stand!

Dat de Thermosmart een IFTTT-kanaal heeft en dat je dat met een particle photon kunt verbinden, moet je net even weten en ik weet dat toevallig. Omdat Rob om zich heen vroeg naar oplossingen kwam hij bij mij terecht en bleek wat hem een lastige uitdaging leek, eigenlijk best simpel te zijn.

We vinden ‘zelf opgelost’ al snel beter dan even ‘rondgevraagd’, maar als je met gericht vragenstellen snel iemand vindt met een oplossing, los je je probleem sneller op. En bespaar je liters aan diesel per dag.


Tekst: Rolf Hut, universitair hoofddocent aan de TU Delft, maker, spreker en schrijver.
Foto: Robert Lagendijk

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.